lørdag 3. november 2012

Rimelig men sunn mat

I går startet jeg en no-spend-vember. Jeg gikk på butikken med en kort handleliste som skulle gi meg de tingene jeg trengte for å overleve helgen og også ha en del måltider i neste uke. Det endte på 202kr totalt, og da har jeg det jeg trenger til allle måltider en stund inn i neste uke. På mandag kommer jeg til å skrive ny meny for neste uke, og håper på å få bort en del av det som da er i skapene igjen. Jeg har gjort det samme denne helgen, og får bort bla annet et par rester fra lasagnelaging som lasagnesaus og lasagneplater, en pose potetmos, gjær og spelt+rug mel. Målet mitt er å få bort alt fra skapene fordi jeg trenger å bytte det ut med alternivene vi bruker oftere.

Det som er, er at selv om jeg ønsker å bruke minst mulig penger på vårt matbudsjett, så ønsker jeg også å bruke så rene råvarer som mulig. Vi er opptatt av å leve sunt, i den grad vi mener sunnhet er. For oss betyr det helst økologisk mat, masse ferske råvarer - gjerne rett i fra naturen, aller helst viltkjøtt og fersk fisk, gode fettkilder som kokosolje, olivenolje, avokado og nøtter. Jeg er ikke så glad i halvfabrikata og poser, men ser at det kan være greit i en hektisk hverdag, og leter derfor etter de reneste typene. Jeg spiser en del rått og supermat også. Jeg har full tro på at vi kan klare å ha rimelige utgifter på matvarer, og samtidig spise sunt.

Menyen denne helgen ser slik ut:

Fredag: Pølse og potetmos, gulrot og agurkstaver, sprøstekt løk. 

Lørdag:
Risgrøt laget av forskjellige typer rester av risgryn, samt rismelk og soyamelk
Hjemmelaget pizza med grov bunn og rester i fyllet. salat

Søndag:
Hjemmelaget lasagne, men vi bruker en lasagnesaus pose for å få den bort. salat.

De andre måltidene består i hovedsak av grovt brød med pålegg på, speilegg eller smilende egg, salater, eller hjemmelaget yogurt med hjemmelaget crusli.

2 kommentarer:

  1. Ukemeny er veldig lurt. Vi har skapene fulle av hermetikk og poser med ditt og datt som jeg ikke helt tør tenke på hvor gamle er... Smart å gjøre en skikkelig innsats for å få tømt og byttet ut ingrediensene i tørrvareskapet!

    Tror jeg skal ønske meg boken "Restekjærlighet" til jul (eller gi bort til en i familien!). Det er en relativt rimelig kokebok med masse oppskrifter på ting man kan lage med matvarer som typisk blir rester. Den ser veldig fin ut!

    SvarSlett
  2. Ja! Restekjærlighet boken ønsker jeg meg også, samt at jeg har en engelsk bok om det samme på ønskelisten min på amazon.
    Det er veldig lett for at bokser og poser blir stående litt for lenge. Heldigvis holder slike ting veldig lenge etter datoen. Jeg er litt sånn som kjøper/får ting som nesten er gått ut på dato for å bruke det en måned eller to etter. Passer meg ypperlig egentlig. Da blir det billigere for meg samt at jeg sparer miljøet for litt søppel.

    SvarSlett