onsdag 21. november 2012

Hvorfor jeg ikke vil ha triklosan i mine produkter

Har du hørt om triklosan? Det er et kjemisk stoff som er tilsatt i mange kosmetikkprodukter for å drepe bakterier. Triklosan er nemlig bakteriedrepende. Bruker du produkter med triklosan blir du kvitt bakteriene dine, det kan du være sikker på. Men, hvis du fulgte med i timene om hygiene og immunforsvar på skolen vet du også at det er noen bakterier på kroppen som er gode, og som fungerer som kroppens immunforsvar. Det som er skummelt med det er at triklosan ikke bare dreper de slemme bakteriene, men også de gode - og fungerer dermed som antibiotika.


Enda skumlere er det at triklosan brytes ned veldig sent, og kan dermed bidra til å drepe alle bakteriene i fisken i havet. Den fisken som du igjen spiser, eller som naboen din spiser, og dermed er sirkelen igang igjen. For, ved bruk av triklosan kan faktisk bakterier bli resistente mot bakterier. Hva gjør vi da om 5-10 år når de onde bakteriene ikke lenger blir tatt av antibiotikaen vi får hos legen og kroppen må kvitte seg med sykdommen alene? For mennesker med et godt immunforsvar klarer kroppen vanligvis å kvitte seg med sykdom og bakterier på egenhånd. Men, for personer med svekket immunforsvar, som for eksempel eldre, spedbarn eller personer som har brukt for mye antibiotika slik at de gode bakteriene er borte er ikke kroppen i alle tilfeller rustet for å stå imot bakterier som er resistente mot antibiotika.

Og DET er grunnen til at jeg ikke vil ha triklosan i produktene mine i det hele tatt.
Derfor boikotter jeg av prinsipp produkter og merker som bruker triklosan så langt det lar seg gjøre, og så langt jeg er obs på bruken selv. Les mer om triklosan på Wikipedia, Eller se hva nrk har skrevet.

Du finner triklosan i produkter som: Tannkrem, håndsåpe, oppvasksåpe, deodoranter, munnvann, leketøy, sokker og sminke.

Det er en oversikt over produkter som inneholder triklosan på Skin Deep. Denne er imidlertid laget for det amerikanske markedet, men jeg kjenner igjen flere produkter der som også er på det norske markedet, så det er verdt å ta en titt. 

4 kommentarer:

 1. Trikoslan er skumle saker. Det er synd at det knapt finnes regelverk for hva produsentene kan finne på å tilsette produktene sine med...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, der er jeg helt enig med deg. Desverre så er det jo sånn at de jobber med saken, men ikke får helt godkjenning fra EU siden vi er under EØS. Da jeg fikk vite om dette i 2004 hadde de jobbet med å få det forbudt siden 2001, og jeg regna med at det da kom til å bli forbudt innen rimelig tid....

   Slett
 2. huff a meg. Tror jeg må ta en ekstra titt på tannkremtuben nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så lenge du holder deg unna colgate total tror jeg du kan være safe, uten å garantere det ;)

   Slett