fredag 16. november 2012

En stor utfordring til 2013

I det siste har jeg lest litt rundt på andre blogger etc og kommet over noen som skal ha kjøpefritt år i 2013. Bla annet jentene bak StopShop som jeg fant i nettavisen. Jeg har også selv tenkt på det flere ganger, og hadde kjøpestopp i 2008 også. (da var jeg gravid!) I tillegg har jeg også november som kjøpestopp måned i år. Du kan se hvordan det går her.
Etterhvert som jeg tenkte på det kom jeg fram til at jeg ville gjøre litt mer utav det - jeg ville gi meg selv en real utfordring. Denne utfordringen er nok veldig overveldende for mange, men kan også være inspirerende for en del.

Jeg har utfordret meg selv og familien på flere parametre enn bare kjøpingen, så vi får se om vi klarer det, selv om jeg tror det blir en veldig stor utfordring å bite over. Bare det å ha fokus på dette tror jeg blir veldig bra for oss, og jeg er derfor ikke så veldig redd om vi ikke klarer det helt og holdent.

Områdene vi skal fokusere på i 2013 er:

Forbruk
* Ikke kjøpe noen nye klær (eller tilbehør) i løpet av hele året. Vi har som det holder i skapene våre, samt at jeg vet at vi kan arve ved behov. Er det ytterligere behov finnes Fretex i byen, men dette er kun til nød, og da spesielt med mine voksende barn i hodet.
* Ikke kjøpe noen nye leker. Dette var en hard nøtt for barna å tygge over, men vi ble enig om at vi kunne lage leker sammen (familiegøy samtidig!) og at de jo mest sannsynlig fikk ting av besteforeldre innimellom, samt til jul og bursdager.
* Ikke kjøpe nye møbler. Dette blir ikke stor utfordring, men hvis vi finner drømmehuset i løpet av året flytter vi, og da må vi passe på å ikke kjøpe noe nytt. Vi har så og si alt vi trenger. Eventuelt finnes finn.no
* Hvis noe blir ødelagt - sy!

Kosthold
* Planlegge ukesmeny hver uke. I hovedsak av det vi har hjemme, i skap/skuffer, hagen etc. 
* Ikke spise ute på fastfood/resturanger.
* Ikke kjøpe kaffe ute! Max to kopper hjemme pr dag, prøve å kutte ned.
* Ikke kjøpe mat på butikken bare fordi vi er litt sulten. Gå heller hjem, eller ta med oss mat når vi går ut.
* Unngå brus
* Unngå snop
* Unngå sukker i helhet! (shiiit! Men, vi er alle enige)
* Ikke drikke alkohol. Dette hadde vi i 2012 også, og vi klarte oss til oktober.
* Ikke kjøpe te før det er tomt!

Familie
* Kjærestekveld innebærer en film på webtv eller lignende, samt grønnsaker og dip eller fruktsalat.
* Lage gaver og kort til bursdager etc. Barna kan kjøpe gave til barnebursdag.
* Gjør flere aktiviteter ute med barna. Fiske, gå turer, brenn bål.Gjøre i stedet for å bruke.

Selvforsyning
* Skaffe oss høner til å legge egg for oss. Her er det viktig at vi først bygger hønsehus og hønsegård. På grunn av hauk og rev tør jeg ikke å ha de frittgående hele dagen. (men, de vil få det mye bedre enn i de såkalte frittgående gårdene)
* Begynne med kompostering. Her må vi også bygge kompostbinge først.
* Dyrke grønnsaker og urter i hagen. Jeg har mye frø igjen fra i fjor, men noe må nok suppleres med. Bør planlegges i desember for å bestille. Uansett så er det lov med en pose frø for å dyrke. 
* Fiske og krabbe. Dette skal vi bli flinkere på! Det er jo så dumt at vi har sjø to minutter unna og tilgang til båt, og likevell er vi for lite ute.
* Bruke naturen. Plukke rognebær, blåbær, tyttebær, urter, sopp og ugrass.
* Lære meg å sylte og hermetisere. Har lyst å prøve å lage syltetøy, samt hermetiserte grønnsaker.

Økonomi
* Kutt ut alle abbonementer vi ikke trenger. Foreløpig vet jeg om 1. Så ikke den store posten her altså.
* Betale ned alle utestående regningene som er igjen (her er det ikke mye igjen nå, og hvis vi klarer å holde den livsstilen vi har hatt i det siste skjer dette før sommeren.
* Begynne å spare til å drømmehuset. 

Strøm/miljø
* Redusere strømforbruket. Bli flinkere til å slå av ting.
* ikke bruke tørketrommelen. Må se om jeg kan henge opp en tørkesnor noen steder, ellers kan jeg bruke naboen sin i nød, samt at jeg har tørkestativ inne som jeg kan sette ut i solen om våren/sommeren. 
* Ikke bruke bilen så ofte. Pusse opp syklene, så kan vi bruke de til butikken.

Så, en real utfordring, der også mange punkter er våre økonomiske og miljøvennlige mål for 2013.
Jeg kommer til å oppdatere her hvis jeg kommer på flere punkter.

Noen andre som skal gjøre en kjøpestopp, enten en mild variant, eller en litt utfordrende?

6 kommentarer:

 1. Så spennende! Stort sett alt du nevner er sånt som jeg prøver å bli flinkere til, men vet ikke om jeg kan se for meg å ha shoppestopp i et helt år... :-)

  SvarSlett
 2. Velig spennende! Jeg bøyer meg i støvet og synes dere er veldig flinke. Jeg har tenkt på at jeg burde prøve meg på det samme, selv om vi er ganske flinke å tenke på hva vi kjøper og om hva vi trenger, kunne vi nok blitt enda flinkere! Blir spennend å høre mer om hvorda det går med dere og kjøpestoppen!

  SvarSlett
 3. Veldig bra! Må kanskje utfordre meg selv til noe lignende. Lykke til med dette :)

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarer! Ja, jeg regner med å klare dette fint.

  SvarSlett
 5. Ikke tenk på noe annet bare kontakt Dr.Osagie og kjøp noen av hans urte medisiner, og depresjonen din vil absolutt gå vekk. Dette var min sinnstilstand da legen min fortalte meg at han ikke kunne klare seg på grunn av Fibroid sykdom, og da han bestemte seg for å komme ut til presten, og presten fortalte meg hva jeg skulle gjøre for å få medisinen. Til slutt mottar jeg alle urte medisiner som helbreder min fibroid og gave med sjansen til å bli en stolt mor, Dr.Osagie er en stor spiritualist på grunn av ham i dag er jeg en mor til to. Han gjorde det for meg og flere andre kvinner rundt om i verden, fordi det er hvordan jeg kom til ham gjennom sine egne vitnesbyrd. Jeg gir deg min nå, du kan kontakte Dr.Osagie på (DROSAGIE99@gmail.com) eller Via whatsapp eller telefon, (+2349070977669). Hvis du lider av følgende gynekologisk sykdom ::1. Fibroid, Hysterektomi, Astma, All STD, sinusinfeksjon, uforklarlig abort, fibromyalgi.2. Høyt blodtrykk (urter for å redusere BP innen 7 dager)3. Infeksjon, vanlige kroppssmerter (gjærinfeksjon), urinveisinfeksjon. Skjoldbruskinfeksjon, Hudinfeksjon Herbal krem4. Blokkering fra egglederen, Urter til ubehandlet livmor, Hepatitt5. Cyst fra eggstokkene, PCOS6. Ubehagelig lukt fra jomfru, jomfru kløe7. Uregelmessig menstruasjon, smertefull periodeBare ta kontakt med spiritualist Dr. Osagie på (DROSAGIE99@gmail.com) eller (+2349070977669) for å få hans urtemedisin til å kurere din sykdom og sette deg på en morsom side av livet.Takk, det har vært en glede å dele.

  SvarSlett
 6. Kjære venn du har spurt deg selv, "hvorfor kan jeg ikke bli gravid. Jeg husker å spørre meg selv om det samme spørsmålet måned etter måned. Jeg trodde jeg gjorde mye trening mer, så spesialister og prøv ikke å tenke på det så ennå, jeg kunne fortsatt ikke bli gravid. månen ville ende i heartbreak, tårene ville flom ned, uansett hvor hardt jeg prøvde å stoppe dem, uansett hvor mye jeg prøvde å være positiv om den nye måneden fremover, tilbringe to uker hver måned og trodde at hver lille twinge kroppen min gjorde var annerledes til den siste måneden, at de var tegn jeg var gravid at denne måneden var måneden min bare for å få månedens slutt i ødeleggelse kostet nesten meg mitt ekteskap, jeg er ikke en til å gi opp lett og absolutt ikke en til å ta noen ord for ting jeg satte opp for å grave opp alt jeg kunne om å bli gravid. Hva jeg oppdaget i løpet av tolv måneder med forskning overrasket meg, forbauset meg, men mest av alt, mye av det jeg oppdaget, kom jeg over en DR. OSAGIE på et vitnesbyrd o Da jeg kontaktet legen via legen din via e-postadressen vi diskuterte og fortalte ham alt som skjedde med meg da han foreskrev noen urter som jeg skulle ta og jeg bestilte for det, mottok jeg medisinske urter på få dager. På bare tre uker med å ta urter begynte rare ting å begynne med kroppen min, jeg gikk for test og til min største overraskelse var jeg 6 dager gravid allerede, jeg var glad for å bryte nyheten til mannen min så snart han kom tilbake fra jobb. Alt takk til DR. OSAGIE Jeg er en stolt mor til to. Kontakt DR.OSAGIE via e-post (DROSAGIE99@GMAIL.COM) eller gjennom Whatsapp, ring (+2349070977669). Kanten av mitt mål om å bli gravid.

  SvarSlett