fredag 15. februar 2013

Hvordan komme seg ut av gjeld?

Hei kjære leser. 

Kjøper du en kopp kaffe om dagen? Pris -  5200 i løpet av 1 år. En avis for dagen? Pris - 5400kr/året. Hårklipp og farge annenhver måned? Pris - 6000kr/året. Hurtigmat hver fredag? 5000kr/året. Lunsj på butikk? 7800kr/året.
Totalt: 29400kr/året

Det er nesten 30.000kr i året, som er brukt på unødvendige ting. (De er unødvendig i mine øyne, hva de er i dine er det du som bestemmer) Jeg kjøpte en kopp kaffe minimum hver dag jeg var på jobb før, om ikke det gikk med to. De siste årene har jeg kjøpt svart kaffe, men tidligere da jeg jobbet to dager i et stort handlesenter i Bergen sentrum kjøpte jeg kaffe mocca hver arbeidsdag. Det er 37krx2=74kr hver uke bare i litt kos.

Jeg orket aldri å ta med meg mat hjemmefra, selv om lunsjen i butikken glatt kunne koste 30kr for en salat, og som regel måtte man jo også ha litt sjokolade eller brus også. Da jeg jobbet i butikk selv var gjennomsnittskjøpet i lunsjtiden på ca 80kr, og de aller fleste kundene kjøpte for denne summen hver dag - fordi vi hadde varmmat. Nå jobber jeg ikke, men hvis jeg skal ut på kurs etc tar jeg med meg en stekt kyllingfileet og grønnsaker/salat, eller en shake/smoothie. Max 20kr måltidet. 

Å klippe håret har jeg selv helt gitt opp. Jeg har langt hår, som heldigvis ikke trengs å klippe så ofte for å vedlikeholde, og det gjør jeg selv. Hjemme i stuen. Guttene mine klipper seg også hjemme, mens min samboer ikke helt klarer å slippe frisøren - men han har gjort store framskritt med å velge bort sin faste til fordel for en lokal og liten en.

 Middag er også et hett alternativ her. Rema 1000 markedsfører seg selv med middag til under 100lappen. Men, jeg syns nesten at 100kr er dyrt for en hverdagsmiddag for fire personer. Vi har gått fra å kjøpe akkurat det vi vil når vi er i butikken, til å planlegge meny, skrive handleliste og holde oss til denne. Vi velger også nå oftere billigvarer framfor dyrt og fancy, og jeg har skjønt at økologisk og lokalprodusert ikke er like bra hvis man faktisk ikke bruker det. 

Tv er en av de luksustingene vi også har kuttet ut. Vi har ikke tv. Mange lurer med store øyne hvordan vi klarer oss når jeg forteller det. Men, vi har aldri vært avhengig av tv, og velger heller en kveld med pcen (som jeg jo faktisk er avhengig av) framfor tv. OG, de gangene vi har hatt tv - som når vi har passet svigermor sitt hus - ja da er det jo ikke noe på tv. 
Vi sparer nrk lisens, og vi sparer utgifter til eks rikstv/viasat. Tv3 og nrk har gratis webtv på mange programmer, og tv2 og tvnorge kan man kjøpe seg inn hos. Ellers finnes vist viaplay nå i dag, og youtube har flere hele episoder av serier og filmer. 

Jeg stemmer for at man kutter ut luksusvarer når man prøver å gå gjeldsfri. Reduser på unødvendige utgifter. Er du avhengig av den daglige koppen kaffe kan du lage den selv og ta med i termoskopp, den holder seg nemlig varm hele dagen hvis du velger riktig kopp.
Lifeventure termoskopp er den beste jeg noengang har prøvd. Kr 159,- på Fjellsport.no

2 kommentarer:

 1. Høres ut som om du kunne gitt råd på luksusfellej, hvis du har sett det ;-) Veldige gode poenger, i hvert fall! Kafevaner/venne seg til å kjøpe mat og drikke ute er sååå dyrt. Tenk så mye utgifter i tillegg for dem som røyker og/eller snuser, samt farger håret og/eller har extensions! Skjønner ikke at folk har råd. Jeg går til frisøren minst hver tredje måned hvis jeg kan pga skulderkort frisyre, men farger det ikke, og går til en rimelig frisør (450 kr for klipp,venninna mi betaler 800 kr!). Drikker ikke kaffe, og tåler stort sett ingenting av maten man får kjøpt rundt omkring. Problem løst, hehe.

  Mamma bruker også de middagsappen, og vi er enige i at også 100 kr er litt i overkant for hverdagsmiddag

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig kommentar Ida! Jeg er stor fan av luksusfellen selv, veldig godt å se at det også er andre som også er i samme situasjon.
   Men, åh - jeg glemte røyking! Jeg går selv til frisøren en gang i uken, det koster meg ca 70kr, for jeg får gavekort av mamma til bursdagen. Men, jeg har langt hår, som ikke trenger særlig stell og ikke er farget.

   Slett