mandag 17. september 2012

10 steg for å lage lister over hva du har

 1.  Finn fram en perm, kulepenn og eventuelt tusjpenner. 
 2. Åpne et skap og ta ut alt du har inni det. 
 3. Vask skapet slik at det er gjort (med mindre det er rimelig kort tid siden du gjorde dette sist) 
 4. Sjekk datoen på varene og kast eventuelt de varene som er gått ut på dato. 
 5. Sorter varene etter hvor ofte du bruker dem. Varer som brukes sjeldent eller aldri bør du vurdere å gi bort til venner, familie eller frivillighetssentralen. 
 6. Plasser varene du bruker oftes nederst i skapet, eller nærmest der du er (nede i høyskap, øverst i benkeskap, midt i i høyskap)
 7. Noter ned varene på et ark etterhvert som du setter dem inn
 8. Ønsker du å holde styr på datoen fører du det inn her også. 
 9. Det er ikke så farlig om det ikke er fint, for det er bare du som skal se det, men det er bra hvis du har litt orden i listene, slik at du faktisk skjønner hva du gjør på. Jeg bruker selv en linje pr produkt. 
 10. Gjør dette med alle hyller, skap, skuffer etc til du har en total oversikt.
Se for øvrig også min andre post om å lage en oversikt over hva du har på kjøkkenet. 

lørdag 15. september 2012

Få en oversikt over hva du har i skap og skuffer

En av de tingene jeg ønsker å bli mer bevisst på er å bruke matvarer jeg allerede har før de går ut på dato, slik at jeg slipper å kaste ting. Jeg er ikke så ekstremt nøye på ting, og bruker lett tørrvarer som mel etc etter utløpsdato. Jeg er også opptatt av å kjøpe inn litt "lager" når ting er billig, slik at vi sparer et par kroner, men det som er viktig er å ikke kjøpe inn ting vi ikke bruker.

Uansett er det et veldig effektivt hjelpemiddel å ha en god oversikt over hva jeg har i skapet, skuffene, benken ol. Det hjelper meg også godt når jeg planlegger ukesmeny (jeg vil komme tilbake til det) og lager handleliste.

For å lage oversikt har jeg brukt en a4 perm, du kan selvsagt bruke det som passer deg best, eller det du har i huset allerede hvis du velger å gjøre dette.
Jeg har et linjet a4 ark per område. Dvs kjøleskapet har ett, frysen har ett, benken og over skapene har ett,høyre skap har ett og venstre skap har ett. Jeg har også ett for det jeg kaller spiskammerset som er lagringsplassen i boden. Hvis du ønsker å gjøre dette velger du de områdene du selv har, og det systemet som passer deg best.
Jeg vet at noen bruker datolister slik at det blir eks slik:

* smør 01.09.10
* egg 08.09.10

etc, og at man da beregner ut i fra hva man må bruke opp først. Selv gjør jeg ikke det, men jeg har god oversikt over hva som har stått i skapet lengst og markerer de produktene jeg ønsker å bruke opp først med en stjerne i margen. På den måten kan jeg også enklere lese kjapt igjennom og bestemme meg for at for eksempel gresskarkjernene må brukes opp denne uken, også planlegge et måltid ut i fra det.

Jeg oppdaterer listene mine en gang i uken, samme dag som jeg lager ukesplan og handleliste. Jeg kan selvsagt komme med bilder av permen min og listene mine hvis det er ønskelig.

Et enkelt liv!

Dette likte jeg så godt at jeg bare måtte dele det med dere i dag!

fredag 14. september 2012

2. steg: åpne alle regninger

Jeg har bestemt meg for å ta tak i regninger, utgifter, forbruk og inntekter og går derfor igjennom flere steg for å bli mer bevisst. Dette er 2. steget, nemlig å åpne alle regningene jeg samlet sist.
Jeg tar veldig små steg og derfor skal jeg ikke gjøre mer med regningene i dag enn å åpne dem som er lukket og lagre dem på et trygt sted. Neste steg er derimot litt tøffere.

Det kan være du har god kontroll på alle regningene dine, og da kan du glatt hoppe over dette punktet. Men, jeg vet at det er flere som meg som ikke har helt styr på alle regningene, og som også unngår å åpne dem av forskjellige årsaker. GJØR DET NÅ!

onsdag 12. september 2012

1 steg; finn alle regninger


I dag har jeg tatt mitt første steg mot "friheten" som jeg kaller det. Jeg har funnet alle regninger. Alle regningene som er gjemt i permen, alle som er gjemt i hyllen under skrivebordet og alt som var i postkassen. Jeg bestemte meg for å gjøre dette med små skritt slik at jeg ikke følte meg overvelmet og ble kvalm eller sliten, så det første steget er rett og slett bare å finne fram alt, slik at jeg har alt på et sted. Det var enkelt, men samtidig også forferdelig!
Jeg håper selvsagt at andre kan dra nytte av det jeg gjør også, så derfor ønsker jeg å notere ned alle de små stegene mine her i bloggen. 
Det kan hende du allerede har god kontroll på regningene dine, og da er du heldig som kan hoppe over et par steg. Men, jeg vet også at det er mange der ute som er som meg og gjemmer regningene fordi de blir litt mer usynlig da. Det er dumt, men veldig praktisk akkurat der og da.

tirsdag 11. september 2012

Hva går utfordringen ut på?

Vår utfordring, som skal vare en stund, og minimum ut 2013 går ut på disse punktene:


 • Ikke bruke unødvendige penger. 
 • Teste oss selv med flere kjøpestopp i løpet av året. 
 • Bruke opp det vi har hjemme i skap og skuffer framfor å kjøpe ferdigretter
 • lage hjemmelaget og sunn mat
 • sy, strikke, koke såpe, lage pynt, snekre, hugge ved. Dvs lære oss de gode egenskapene man kunne før i gamle dager. 
 • Øke inntekten, redusere utgiften og forhåpentligvis bli kvitt gjeld. 
 • Benytte oss av resurser som fiske, sopp, bær og urter. 
 • Bli bevisst på hva vi har brukt penger på før, eliminere de store fallgropene og lage nytt budsjett og føre regnskap. 
Vi begynner allerede i dag med å kutte ut lunsjhandlingen i butikken, samt å sette opp en meny med handleliste, handle det vi trenger og holde oss til det. 

mandag 10. september 2012

Om meg og hvorfor jeg gjør dette

Jeg er en kvinne i midten av tyveårene som alltid har levd uten å tenke på penger og forbruk. Jeg har alltid brukt pengene mine på tull og fjas, og ikke sett at jeg har måttet sette bort penger, eller fordele dem utover måneden eller året. Det har resultert i at jeg nå sliter en del med regninger, inkassosaker og betalingsanmerkninger. Dette er tull å ha, enn hvor mange unnskyldninger jeg finner på for det.

I dag har jeg to barn som jeg også må tenke på, og barna lærer selvsagt av foreldrene sine. Derfor har vi i felleskap tatt tak og skal lage en plan for oss, slik at vi kan spare penger, betale ned gjeld og få mer pengevett.

Jeg prøver meg på bloggurat!

Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

Hei og velkommen hit!

Velkommen til Leve Enkelt!

Denne bloggen vil handle om akkurat det, om å leve enkelt uten å bruke masse penger på tull og fanteri, og om å nyte det livet har å by på. Jeg ønsker å komme med tips og råd om hvordan du kan spare penger, bruke mindre og betale ned gjeld. Det er nemlig det som er mitt mål.

Jeg ønsker å slutte å bruke penger.
I den forstand jeg bruker penger på tull og fjas selvsagt. Det å kjøpe mat i butikken, eller nødvendige klær er selvsagt ikke å bruke penger på tull, det er til en viss grad fornuftig. MEN, herunder skal jeg også bli  mer bevisst på hvordan jeg bruker pengene, og kjøpe kvalitetsvarer som faktisk varer en stund, framfor klær som slites raskt eller lignende.

Når det gjelder mat mener jeg at det meste av det som er i butikken i dag ikke er mat. Er det ingredienser i matvarene som jeg ikke skjønner eller som må kodes med et e-stoff, så er det i bunn og grunn ikke mat. Når man lager mat fra bunnen av får man rene råvarer og økt helse.

Jeg vil arrangere flere kjøpestopp, og bruke det du har i skapet utfordringer. Og jeg vil også komme med tips om hvordan redusere på matbudsjettet ved å benytte deg av råvarer fra naturen.

Målet mitt med dette prosjektet?
Det er å bli gjeldsfri, få pengevett som jeg også kan lære videre til mine barn, og kanskje også hjelpe andre som trenger det mer enn meg selv.