fredag 28. juni 2013

En blå løe

Nå gleder jeg meg!
Min samboer kom hjem i kveld, med et par spann med maling til huset vårt. Blått! Den fargen jeg drømte litt om, men ikke våget helt å satse på at det ble. Den virket liksom litt drøy. Men, min samboer var klar - vi prøver, og går det ikke så skifter vi. Han hadde også fått tak i sort maling til taket vårt, så nå satser jeg på at det blir bra her. En blå løe, det blir rart tror jeg!

I dag har vi fått klippet buskene i hagen, samt tatt gresset på storemarka og nederste del av hagen igjen. Nå vokser det alt for raskt og jeg ser meg om etter muligheter til å få det bort. Jeg elsker egentlig gress/mark, men det blir jo litt mye arbeid med det da. Derfor gleder jeg meg til vi er ferdig med maling av hus, vasking og klargjøring av brønn, etc. For DA blir det klargjøring av bed til grønnsakshagen. De blir nok ikke fylt i år, men de blir klargjort i det minste!

Har også fått klargjort og tømt uteboden vår. Vi skal mure lett på den ene veggen som mangler mur (det er bare lecasteiner) også skal vi male det hvit der også, siden grunnmuren er hvit og uteboden er en tillegg til grunnmuren. Den ene veggen er malt, og de to andre skal spyles med høytrykksspyler (forhåpentligvis i morgen), og bakken skal planeres ut og gruses. Det er ikke bare bare, men vi vil gjøre det litt ordentlig nå når vi gjør det, for til nå har det vært et mørkt og dystert sted med veldig skjevt gulv og mye rot som ikke er vårt. Nå blir det plass til sykler og akebrett ;)


Hagebod med rot


Hagebod er tømt, og malt en vegg på. 


Vi pusser opp!

Det er sommerferie!
Endelig, kan man si, men det er ikke bare bare med to barn som er hjemme fra skole og barnehage og "kjeeeeeder seg".
Vi aner enda ikke om vi reiser noen steder i år, da vi har bestemt oss for å fikse ting her hjemme, men vi har et par planer i reserve sånn i tilfelle det blir for kjedelig for barna.

I dag er jeg faktisk så mørbanket i kroppen, for vi holdt på i fem timer i går med å vaske brønnen! ugghhh! Og vi er ikke ferdig. Den har ikke vært i bruk på mange år og har heller ikke hatt dekke over seg, så der var det tykt lag mose på veggene og enda tykkere lag med gjørme i bunn. Vi kom i hvertfall godt i gang. Det skal bli deilig å få inn sitt eget vann rett fra fjellet!

Vi holder også på med flere ting ute. Vi maler huset! Det tror jeg heller ikke har vært gjort på veldig lenge, for malingen flasser over alt! Og for å være helt ærlig tror jeg ikke grunnmuren noen gang har vært malt. Nå blir den hvit. Taket blir foreløpig grått, selv om jeg syns det ble alt for lyst (vi har metalltak) og veggene aner vi ikke hva farge vi skal bruke på, jeg drømmer om hvit hus med mørkegrønne lister, men ser at det blir ekstremt mye hvit når taket også blir lyst. Vi skal tenke litt mer på det før vi bestemmer oss heldigvis.

Og mens vi maler, så får vi jaggu ryddet litt også :) Det er noe positivt med alt.

Legger ved et bilde slik at du kan se kledningen nå. Digger at det er brukt gamle tømmer på veggene som ikke er skjært bein/fjernet kvist på!


Jeg håper du har en flott sommertid, og jeg kommer tilbake med mer fra meg senere.

onsdag 12. juni 2013

Ukeplan uke 24, 2013

Sist uke skulle vi liksom fiske og lage mye fiskemiddager. Vell, vi har fiska, både med stang, garn og line. Men fisken, den har latt vente på seg. Vi har konkludert med at det må være tomt i sjøen vår, da vi bor i en liten fiskebygd.

Vi fikk en mellomstor torsk da, og den kokte jeg i lettsaltet vann og serverte med poteter, gulrøtter og smør til. Det er nydelig med hjemmefisket fisk. Og vi prøver igjen denne uken med å få fisk vi. Men, til nå har den hjemmefiskede torsken kostet oss utrolig mye mer enn den vi kjøper i ferskvaredisken i butikken, for vi snakker om et par hundrelapper per kg nå. (Bensin, arbeidstid, sluker, innkjøp av line fordi den vi hadde bare var en endeløs stor floke, du vet - sånn småplukk)

I går var jeg og min samboer på "shopping" hvor vi var innom alle butikkene på vei hjem fra møte. Vi brukte ca 750kr, og fikk da brød til en uke, pålegg, havregrøt til ca 2 uker, samt godt med kjøtt og grønnsaker. Av gode tilbud vi benyttet oss av kan vi nevne:

Ica nær:
tikronersmarked og blant annet 2 for 10,- på squash og mango. Squash er perfekt på grill eller i wok, og også ypperlig å fryse så vi kjøpte 10 stk. Vi sjekket nemlig kg prisen på squash på vår lokale Rema 1000 som lød 34,50,- Butikken vi var i var tom for mango.
10,- for 1,5 liter coca cola og coca cola zero.
10,- for 400 grams svinekjøttdeig

Ica supermarked
Sommerkoteletter til 19,9kr pr kg er det desidert beste vi har kommet over i år. Fryst vell og merke, men stykkene var små og fine så de tiner raskt. Jeg vet ikke om det er tilbudspris eller vanlig engang.

Coop Obs!
Servelatpølse 1kg fra Bønes gardsmat til 49,9,- pr kg. Et kilo holder til to middager. Den ene dagen stekt med rotmos og salat, og den andre dagen i en grateng.
Skinkestek til 39,90,- pr kg. Vi kjøpte en på nesten to kg.

Rema 1000
69kr for ti stk leverpostei 100gr er et godt tilbud. Vi pleier derimot å kjøpe 200grams boksene til 13kr på Kiwi, noe som gir 6,5kr pr 100gr.
Bringebær 12,- for en kurv på 125gr.
Vannmelon 9,-pr kg
Nypotet 1,5kg til 15,- gir en kilopris på 10kr

Så til menyen:

Denne uke blir bassert på hva vi har og hva vi får. Jeg håper framdeles på fisk i garnet, og jeg har veldig lyst å gå ut å hente blåskjell en dag.

Mandag: Vi lagde grillspyd av sommerkoteletter, maiskolber, squash, paprika, cherrytomater og sopp. Tok med oss det og litt pølser i fjæra og grilla.

Tirsdag: Nok en flott grilldag. Resten av sommerkoteletter, potetsalat, samt maiskolbe og squash.

Onsdag: Servelatpølse med rotmos og grønnsaker/salat

Torsdag: Fiskesuppe. Er jeg så heldig å få blåskjell til? Eventuelt hvis vi får fisk tenker jeg å lage noe fiskekaer eller lignende, for det har guttene mine etterspurt en stund nå.

Fredag: Grateng med resten av servelatpølsen og makaroni. Servert med resten av rotmosen, salaten og løk. Prøver å få brukt opp så mye som mulig.

Lørdag: Jeg satser framdeles på blåskjell jeg altså. Lager også fylte squash, med svinekjøttdeig, brun ris, paprika ++, ser igjen hva jeg får tak i, inne i kjøleskapet tenker jeg.

Søndag: Skinkesteik med brun saus m litt fløte i, surkål, tytebær, poteter og grønnsaker.


mandag 3. juni 2013

Ukesmeny uke#23, 2013 med vill mat og hjemmefiske


Denne uken har vi planer om å fiske for å få fersk fisk. Klarer vi det blir menyen litt anderledes og bassert på fisken. Jeg vil også prøve å fokusere på grønt fra hagen nå, da vi sparer på å plukke grønt framfor å kjøpe en salat på butikken som ikke gir oss halvparten så mye næring. 

Mandag: Lapskaus - jeg har en stor gryte kokende nå, laget på hjemmelaget kraft. Smaker nydelig! Restene fryses i porsjonspakker i frysen.

Tirsdag: Rester etter lapskaus, eventuelt omelett med skvallerkål. Skal på avslutning på skolen.

Onsdag: Lettsaltet torsk med potet, grønnsaker, pinjenøtter og smør. Tenker koke ekstra torsk slik at vi har til eksempel plukkfisk.

Torsdag: Fisk på grillen, med skvallerkål som spinat, løk og grønnsaker. Hvis ikke vi får fisk blir det plukkfisk. 

Fredag: Fisk? drømmer om makrell med agurksalat og rømme til! Hvis ikke vi får fisk blir det brenneslesuppe med egg til.

Lørdag: Hjemmelaget pizza

Søndag: Marinerte kyllinglår, med quinoa og frisk salat av ville vekster og maiskolber.

lørdag 1. juni 2013

Det er på dager som disse at jeg digger hjemmeskole

Jeg vet ikke hvor mye jeg har fortalt dere om  hjemmeskoleordningen vår fra før av, men her kommer en enkel forklaring. På grunn av min sønns diagnoser har PPT og skole tilrådet at han kortere skoledager, og tilpasset undervisning. I samband med det har jeg blitt enig med dem at jeg kan prøve å ha hjemmeskole men at jeg da legger opp til hva jeg ønsker å gjøre/lære ham. Han henger etter faglig og har lærevansker, så for meg er det naturlig å legge til rette for læring gjennom gjøring, praktisk arbeid, læring av å se oss gjøre det, eller unschooling som mange kaller det.

Denne uken har minstemann på 4 år også vært hjemme med oss. Han går nest siste året i barnehagen og er på flere områder flinkere enn storebroren på 8 år faglig. Denne uken har vi hatt sol og deilige temperaturer her og vi har benyttet anledningen godt!


Mandag hadde begge guttene med seg en oppgavebok ut i solen på et teppet på plenen. Jeg satt med dem og brettet klær ved siden av mens de øvde seg på å føre blyanten for å forme bokstaver, finne fem feil og regne. Storebror er helt med når han får "vise" lillebroren hvordan de gjør det på skolen etc. Etterpå koste vi oss med jordbær på teppet mens vi snakket om hvordan jorbærne vokste, de vokser nemlig ikke slik gulrøttene gjør under jorden - det viste storebror. Han var med meg i jordbæråkeren der vi bodde før, mon tro om vi må få en igjen.Tirsdagen var bursdagen min og min kjære har en tradisjon for å ta meg med på telttur ved et lite vann hvert år. Og selv om det var midt i uken kunne han ikke være verre denne gangen, så vi pakket ungene og campingutstyr og dro. Der fikk ungene lære seg hvordan man satt opp gapahuk, fyrte i bål, spikket teltspiker og tørkeklyper av kvister, og lagde mat på stormkjøkken. Vi hadde med oss fiskestangen for sist år var det så varmt i vannet at vi badet, i år har vinteren vært lang og kald og det var is på vannet enda.


Onsdagen våknet vi enda på telttur og gikk oss en gåtur til en fantastisk liten holme. Der er det en liten foss og elv ut i vannet. Så mens jeg gjorde Yoga og mediterte i vannkanten lagde ungene demninger og kappkjørte med vannflaskene våre og de to båtene vi hadde med. På vei hjemover stoppet vi ved en stor foss, og kjente vannspruten godt, selv om vi sto et stykke unna. Det går ann å gå bak fossen, men vi bestemte oss for at vi måtte ta det igjen, for vi voksne var sliten og barna var gira - dvs en uheldig kombinasjon!Torsdagen var vi ute i marka vår og fanget frosker. Vi lærte oss om froskene, og ikke minst om hva de spiser. De bor nå i akvariet vårt (uten vann over alt selvsagt) og blir matet opptil flere ganger om dagen når vi rett som det er finner en meitemakk eller snegl, eller tusseluss. (eller edderkopp, selv om det bare er gutta som tørr ta i det!)
Vi fikk også jobbet med matte, da vi har telt penger, og regnet på hva som skjer hvis vi kjøper en is av mamma til to kroner, eller fem kroner. Så da måtte vi finne fram multiboken vår for å prøve oss på et par matteoppgaver der også. Jeg skrev også ut et par ark til bokstaven A. Jeg har ikke begynt på alfabetet før, fordi eldstemann bare himler med øynene og sier han kan det. Denne gang skrev jeg ut i to eksemplarer og viste til minstemann. Da han fikk måtte storebroren også prøve seg, selvsagt.Også var det i dag da! Himmel for en dag! Vi har fått gjort kjempemye og vært skikkelige bønder i hele dag. Det startet med at vi fant ut at vi skulle klippe storemarka, den er humpete etter å ikke ha blitt beitet på mange år, så den slåes med ATV med klipper på. Det viste seg at ATVklipperen ikke virket, så lillebror og pappa fikset den mens storebror var på skolen og jeg gjorde huslige ting (som ikke synes).
Når storebroren kom hjem fikk vi også start på klipperen. Guttene har lært seg å klippe gresset! Senere på dagen satt vi ut båten slik at den er klar til fisking i morgen, og jeg og guttene har planert ut hagen! Det var en stor haug med jord midt i hagen, som jeg hakket og grafset på, mens ungene tok spader og tok med seg den løse jorden til steder med hull. Når alt var hakket hjalp jeg dem, og til slutt fikk vi faktisk opp de nye gamle hagemøblene (ny for oss, vi har fått de av min mor) som er skikkelig shabby og digg! Også ble vi enig om at der vi hadde planert ut haugen med jord, der var det jaggu plass til en sandkasse, så det er neste ukes prosjekt!
Det og hønsehus håper jeg. Og kanskje en åker.

Ha en flott helg du vakre menneske
Klem fra Anita