torsdag 28. februar 2013

Trenger du virkelig en ny jeans?

I dag har jeg sett Forbrukerinspektørene fra NRK om jeansproduksjon i Kina. Og, jeg viste mye om dette fra før av, men jeg sitter likevell igjen med sjokkfølelse. Ikke rart jeg har blitt anbefalt flere ganger til å kutte ut produkter merket med Made in China.

Se episoden du også, på NRK sitt webtv. http://tv.nrk.no/serie/forbrukerinspektoerene/mdhp11000913/27-02-2013

Velg heller jeans/klær fra fretex, eller miljøbevisste klesleverandører (selv om det er fryktelig vanskelig å finne ut hvem som faktisk er miljøbevisst og hvem som bare sier de er det)
Kanskje noen av leserne her har tips til hvem produsenter som tar mer ansvar? Legg igjen en kommentar!

Siste dag i februar, klar for ny måned!

Februar har gått forbi oss i lynkjapp hastighet, og jeg sitter igjen og lurer på hvor tiden ble av!
Det har nok rett og slett blitt for mye møter på oss denne måneden. Neste måned blir forhåpentligvis litt roligere.

I de siste dagene har jeg vært syk, utslått av influensa tror jeg. Jeg behandler meg selv med ro og hvile, samt kamille og ingefærte, og så mye appelsiner jeg bare orker - for det er nært sagt det eneste jeg har lyst på. Å drikke ingefærte når jeg er syk er en tradisjon jeg har med meg fra da jeg var liten og mamma lagde ingefærte til meg, egentlig er jeg ikke noe fan av ingefær, men når jeg er syk - da må jeg ha det!Planen min var å bruke denne første helgen i mars, som også er den siste i vinterferien, til å så litt frø innendørs og sette dem i vinduskarmen min. For å være helt ærlig vet jeg ikke hvor mye sol de kommer til å få da huset vårt ligger nedenfor ett lite fjell. Men, jeg tenker jeg må prøve likevell. Også må jeg få opp det lille drivhuset mitt, og vindsikre det, slik at jeg kan ha noen planter ut der om en stund.

Også har vi bestemt oss for å prøve litt homeschooling/unschooling med gutta. Eldstegutten min har store problemer med arbeidsminnet, og hukommelse. Han sliter derfor endel på skolen, og jeg skulle aller helst hatt ressursene til å undervist han hundre prosent hjemme, men han må også ha sosialtrening, så foreløpig har vi funnet den beste løsningen for han. Yngstegutten derimot er super interessert i skole/faglig, og jeg tenker slå to fluer i en smekk.

I mars skal vi se hvor mange bøker vi kan lese, samt at vi skal ha litt om naturen. Guttene skal få plante sine egne frø, og se hvordan de blir til blomster/planter. Også må vi jo lage karse til påske! Vi skal følge med når løvetannen kommer, hvordan den oppfører seg, og vi skal tegne masse! Lurer også på om vi må ta oss en tur på en gård når lammene har kommet, slik at de kan se hvordan det er.


Mars er også måneden der mammaen i huset har planer om å komme seg i bedre form. Nå er jeg lei av at immunforsvaret mitt skranter. Tenker jeg må prøve meg på en av detoxkurene jeg har ute i boden (rester fra da jeg jobbet i helsekostbutikken). Og at jeg skal endre litt på kostholdet igjen. Jeg har egentlig et ganske rent kosthold, men jeg ønsker å spise mer steinalderkost og mer friske grønnsaker/urter rett fra hagen. Du hadde blitt forbauset hvis du hadde vist hvor mye av det som vokser på marken vår som vi kaller for ugress, som egentlig er mat!

Snøen og isen forsvinner også forhåpentligvis snart fra veien, slik at jeg kan begynne å gå/jogge på tur igjen snart. Det savner jeg virkelig. Ungene har prøvd seg på å lokke med mamma på gymnastikk hjemme og jeg merker hvor dårlig form jeg er i. Tror ikke jeg våger meg på de store utfluktene på treningssenteret enda, men jeg kan gjøre basisøvelser og hjemmetrening enn så lenge.

Det var mars i ett lite nøtteskall for vår del, eller kanskje eggeskall siden det er påske :)
Har du noen planer for mars?

mandag 25. februar 2013

Meny uke 9

Denne uken er det vinterferie her, og vi planlegger heller mer vagt enn konkret da vi ikke helt vet hvor mange som blir hjemme, eller om vi skal reise alle mann mot slutten. Vi lurer også på om vi skal lure oss en tur på camping i uken - man må da være vågal innimellom!

Mandag:
Blomkål og pølsegrateng. I dag lager jeg en grateng av blomkål, med pølse i, og ost - ikke brødsmuler på. Jeg har ikke egg akkurat nå, så mest sannsynlig blir det en enkel hvit saus og ikke stivpiskede eggehviter, men "man tager hva man haver".

Tirsdag:
Hjemmelaget fiskepudding, med spinat i - slik at den blir grønn. Servert med hvitløk/urtedressing og grønne grønnsaker.

Onsdag:
Hjemmelaget blomkålsuppe, med sprøstekt bacon, og havrerundstykker til.

Torsdag: 
Fiskeform med rotgrønnsaker

Fredag: 
Pai, ost og skinkepai. Min favoritt!

Lørdag: 
Risgrøt til lunsj - eldstesønnens favoritt uten tvil!
Taco til kvelds

Søndag: 
hjemmelaget gryterett servert med ris og salat.


Handleliste:
Salat grønnsaker
egg
spinat
skinke

tirsdag 19. februar 2013

Seifilet i løksaus med blomkålris

Jeg elsker fisk, og vil helst ha fersk torsk og makrell fra havet hver dag. Desverre er det ikke så lett uten opplett og båt som funker. Og, siden budsjettet ikke viser rom for å hamstre i fiskedisken på Meny eller på Fisketorget i Bergen velger jeg de alternativene jeg mener er sunne og rimelige.

I dag ble det fryst seifilet. Seifileten fra First Price koster 16,66kr på vår lokale Kiwi, og er viltfanget. Perfekt. Og sei står jo også på den grønne listen over sjømat WWF anbefaler som bærekraftig.


Min samboer er vokst opp med seifilet som er pannert i hvetemel, stekt og servert med løk og brun saus i en panne. I dag tok jeg en annen turn på det, fordi jeg ikke er så glad i det hvetemelet. Fra jeg tok opp seifileten fra frysen tok det 30 minutter til maten var klar, så dette var en rask middag også.

Du trenger:
1 pakke seifilet
1 stor løk
1-1+1/2 ts buljong
2 ss smør
5-6 gulrøtter
1 hode blomkål
6dl vann
3 ss hvetemel hvis du bruker det, evt potetmel eller arrowroot for jevning av saus.

Blomkålris
1. Vask blomkålhodet og fjern blader etc.
2. Del opp i mindre biter
3. Rasp blomkålbitene enten på rivjern eller i en foodproccesor.
4. Kok opp litt vann. Slå av platen.
5. Ha oppi blomkål og la det trekke i 1-2 minutter med lokk (evt til resten av maten er klar.

Gulrot
1. Skrell ønsket mengde gulrøtter
2. Riv gulrøttene på rivjern eller foodproccesor.

Fisk
1. Finn en stor løk, skrell og skjær i biter (du velger selv str)
2. Ta ut seifilet fra frysen, åpne pakken på en skjærefjøl, og prøv å del den hvis den er for stor for stekepannen din. Jeg delte min i to.
3. Ha seifilet i stekepanne, dander løken rundt. Sett på stekplaten, og ha på salt og pepper. La det stå og putre mens du lager sausen.

Saus
1. smelt smørret
2. ha på hvetemel hvis du bruker det, og brun blandingen lett. IKKE svi det, rør kontinuerlig og ha vannet klart.
3. Ha på 6dl vann + 1 terning med buljong.
4. La sausen koke i noen minutter til melsmaken går bort.
5. Eventuelt tilsett arrowroot nå hvis du ikke bruker hvetemel for å unngå at den kokes i hel.
6. Salt og pepper

Ha sausen over fisk og løk og la det trekke i et par minutter sammen. Server med revet gulrot og blomkålris.

Og det beste? Med de prisene jeg har på min kvitering har vi betalt ca 25kr for hele middagen! Det er ca 7 kr per porsjon det!

fredag 15. februar 2013

Hvordan komme seg ut av gjeld?

Hei kjære leser. 

Kjøper du en kopp kaffe om dagen? Pris -  5200 i løpet av 1 år. En avis for dagen? Pris - 5400kr/året. Hårklipp og farge annenhver måned? Pris - 6000kr/året. Hurtigmat hver fredag? 5000kr/året. Lunsj på butikk? 7800kr/året.
Totalt: 29400kr/året

Det er nesten 30.000kr i året, som er brukt på unødvendige ting. (De er unødvendig i mine øyne, hva de er i dine er det du som bestemmer) Jeg kjøpte en kopp kaffe minimum hver dag jeg var på jobb før, om ikke det gikk med to. De siste årene har jeg kjøpt svart kaffe, men tidligere da jeg jobbet to dager i et stort handlesenter i Bergen sentrum kjøpte jeg kaffe mocca hver arbeidsdag. Det er 37krx2=74kr hver uke bare i litt kos.

Jeg orket aldri å ta med meg mat hjemmefra, selv om lunsjen i butikken glatt kunne koste 30kr for en salat, og som regel måtte man jo også ha litt sjokolade eller brus også. Da jeg jobbet i butikk selv var gjennomsnittskjøpet i lunsjtiden på ca 80kr, og de aller fleste kundene kjøpte for denne summen hver dag - fordi vi hadde varmmat. Nå jobber jeg ikke, men hvis jeg skal ut på kurs etc tar jeg med meg en stekt kyllingfileet og grønnsaker/salat, eller en shake/smoothie. Max 20kr måltidet. 

Å klippe håret har jeg selv helt gitt opp. Jeg har langt hår, som heldigvis ikke trengs å klippe så ofte for å vedlikeholde, og det gjør jeg selv. Hjemme i stuen. Guttene mine klipper seg også hjemme, mens min samboer ikke helt klarer å slippe frisøren - men han har gjort store framskritt med å velge bort sin faste til fordel for en lokal og liten en.

 Middag er også et hett alternativ her. Rema 1000 markedsfører seg selv med middag til under 100lappen. Men, jeg syns nesten at 100kr er dyrt for en hverdagsmiddag for fire personer. Vi har gått fra å kjøpe akkurat det vi vil når vi er i butikken, til å planlegge meny, skrive handleliste og holde oss til denne. Vi velger også nå oftere billigvarer framfor dyrt og fancy, og jeg har skjønt at økologisk og lokalprodusert ikke er like bra hvis man faktisk ikke bruker det. 

Tv er en av de luksustingene vi også har kuttet ut. Vi har ikke tv. Mange lurer med store øyne hvordan vi klarer oss når jeg forteller det. Men, vi har aldri vært avhengig av tv, og velger heller en kveld med pcen (som jeg jo faktisk er avhengig av) framfor tv. OG, de gangene vi har hatt tv - som når vi har passet svigermor sitt hus - ja da er det jo ikke noe på tv. 
Vi sparer nrk lisens, og vi sparer utgifter til eks rikstv/viasat. Tv3 og nrk har gratis webtv på mange programmer, og tv2 og tvnorge kan man kjøpe seg inn hos. Ellers finnes vist viaplay nå i dag, og youtube har flere hele episoder av serier og filmer. 

Jeg stemmer for at man kutter ut luksusvarer når man prøver å gå gjeldsfri. Reduser på unødvendige utgifter. Er du avhengig av den daglige koppen kaffe kan du lage den selv og ta med i termoskopp, den holder seg nemlig varm hele dagen hvis du velger riktig kopp.
Lifeventure termoskopp er den beste jeg noengang har prøvd. Kr 159,- på Fjellsport.no

mandag 11. februar 2013

40 dager til Earth Hour!

Meld deg på Earth Hour 2013! 
I dag har jeg meldt meg på som privatperson nr 40, og bedrift nr 13, og håper også at du vil melde deg på Earth Hour 2013!
Du har kanskje hørt om det før? Hvis ikke du har vært med før kan det være ørlite skummelt kanskje? Det er ikke det. Det å slukke lysene er noe alle burde gjort i rom vi ikke er i. Redusering av strømutgifter er både økonomisk og miljøvennlig. Tenn noen stearinlys (gjerne soyabassert) og nyt mørket og stillheten! Husk selvsagt å slå av tv/pc og trekke ut alt som står på standby for økt effekt.
Vi har som tradisjon å feire Earth Hour hjemme, og lage det til en jordens dag for barna. Vi lærer dem litt om jord/miljø og lager som regel noe gjenbruk sammen. Jordens dag er egentlig ikke før 22.april, men vi pleier å ta to dager vi. Er like greit med litt repitisjon. Vi pleier også å lage noe god mat sammen, men der vi har fokuset på å ikke bruke strøm. Rawfood er da ypperlig, eventuelt kan man også gå ut å grille slik vi gjorde i fjor - pølser og marshmallows på bålet i skogen. 

Meny uke #7, sunt, godt og rimelig

Det har vært en stund siden jeg har postet på bloggen min nå (sett bort i fra i går) grunnen er enkelt og greit at det tar litt på å være mamma til to gutter, der en av dem har store spesielle behov sosialt og på skole. I tillegg er skolen vår nå nedleggingstruet, så jeg prøver å kjempe en tappper sak for å redde tryggheten til min sønn.

Men, mat må vi ha. Og ukesmeny fungerer veldig godt her hjemme hos oss, og vi sparer også en hel del på det. Denne uken har vi ikke planer om å bruke mye i butikken, vi trenger eventuelt bare brød, men jeg tenkte jeg skulle bake havrebrød, siden jeg har alt som trengs og ønsker å få bort ingrediensene. Er det andre som får en god følelse inni seg når de bruker opp ingredienser fra skapet? Åhh, jeg digger det!

Ukesmeny uke #7

Mandag: Kyllingfileet i tikamasala, med brun ris og rester av salat
Tirsdag: Sennepsglassert laks, blomkålris/mos, agurksalat
Onsdag: Fiskegrateng, med smeltet smør og grønnsaker til
Torsdag: Fullkornspasta med kyllingkjøttdeig+tomatsaus, med salat
Fredag: Seifileet med løk i brun saus, blomkålmos og brokkoli til
Lørdag: Spise hos noen venner
Søndag: Gryterett av bønner, eventuelt mild chilli - med ris og salat.

Til frokost spiser vi speilegg med agurk/paprika/gulrotstaver, evt tomatbåter. Eldstegutten har bedt om å få nudler denne uken, så jeg må se litt på om jeg kan lure oppi noe grønnsaker hvis han skal ha det.
Lunsj er kyllingfileet og grønnsaker til alle som har matboks, samt knekkebrød, lefserull eller brødskive med makrell/leverpostei til eldstemann som skal ha litt karbohydrater
Kvelds denne uken er havregrøt, evt rester.

Ca på onsdag tenker jeg å poste oppskrift på sennepsglassert laks. Det er min favoritt hverdags/fiskemat og du bruker max 20 minutter på kjøkkenet for å lage den.

søndag 10. februar 2013

Kreditorgjeldsfri?!

Det er en realitet som snart ser ut til å bli virkelig her. Jeg har slitt med inkasso og kreditorgjeld siden jeg ble myndig for snart 9 år siden, og for første gang i mitt liv ser det faktisk ut til at innen utgangen av februar er jeg kvitt mine betalingsanmerkninger. Ved neste utbetaling betaler jeg den siste regningen på 3500 også er jeg ferdig!

Jeg har kontaktet alle kreditorer jeg kan tenke meg at jeg har skylt penger, men fordi jeg har hatt et økonomisk rot hele veien kan det mulig hende jeg har noen andre som enda ikke har tatt kontakt, selv om jeg ser det som høyst usansynlig.

Planen framover er å få bort forbrukslånet min samboer har tatt opp for oss begge to for å kjøpe bilx2 og betale regninger tidligere. Der har vi igjen 150.000 og vi betaler ned dette med ca 10.000+ i mnd. I tillegg bør vi spare endel til egenkapital da vi ønsker å trygge våre barns framtid med å kjøpe/bygge hus. Til nå har det vært for mye økonomisk rot til at det har vært mulig, men nå har kommune (husbanken) sagt at nå begynner det å se mye lysere ut for oss. Min samboer startet eget firma ved nyttårsskiftet og har fått flere gode oppdrag. Vi må vise god regnskapsorden og en stabil lønn i et par mnd framover. Såååå er det lov å håpe.

Denne måneden skal vi sette opp et nytt budsjett, siden jeg er ferdig med alle regninger/trekk. Det innebærer også en gjennomgang av inntekt, og vurdering av hvordan vi kan endre/helst øke dette, selv med de utfordringene vi har.

Jeg er lei av å leve i rot, og trenger økonomisk trygghet - både for meg selv og min familie.