mandag 31. desember 2012

Godt nytt år til deg og dine!

Endelig er vi her. Denne dagen har jeg ventet på en stund nå. Jeg gleder meg til å bli ferdig med 2012, og ser fram til en ny start i 2013.

Har du satt deg mål og visjoner for det nye året?
Mange setter nyttårsforsett de ønsker å klare, men som de ikke klarer å følge lenger enn ca en uke inn i det nye året. Jeg er lei av det, og har sluttet med det. Derimot setter jeg meg små mål jeg kan nå i løpet av året. I år har jeg store ambisjoner, men jeg tror også at dette blir et godt år.

Som du kanskje allerede vet har jeg satt meg mål for året med tanke på å ikke bruke penger, samt å redusere vårt forbruk innenfor de aller fleste kategorier, og å prøve å leve mer selvforsynt. Dette er noe jeg håper å klare, samtidig som jeg også ønsker å utvikle meg personlig, få økt helse, gjøre mer av det jeg trives med, og redusere mengden ting jeg ikke liker. Det høres kanskje rosenrødt ut for andre, men jeg er klar for å få bedre helse og velvære nå.

Hva er dine mål for det nye året?

søndag 30. desember 2012

Detox i januar!!

Dette ser jeg veldig fram til. En real detox, eller utrensing som det også heter.
Da jeg og min sønn forlot sykehuset vi var innlagt på i syv uker for utredning av hans diagnoser, stengte sykehuset rommet vi brukte etter kun få dager. Det var helsefarlig muggsopp i rommet, og ventilasjonsanlegget virket ikke. Jeg kunne egentlig ha fortalt dem det for lenge siden, da jeg konstant måtte ha noe i halsen (halstablett) for å ikke klø når jeg skulle sove, eller da jeg konstant var trett der, eller at jeg var så mye syk.

Sykehuset på sin side, valgte å ikke informere meg om at de hadde stengt rommet, eller om funnene de hadde gjort. Det var vel ikke relevant at jeg skulle vite det? Jeg som var hjemme og var konstant syk siden jeg kom hjem. Influensa og betennelser i hytt og pine. Jeg som hadde svekket immunforsvar fra før av pga min binyretretthet.
Til den dag i dag har jeg enda ikke fått noen ordentlig forklaring, eller unnskyldning. Men, jeg er for sliten til å ta det opp.

Detox på kropp og sjel
Men, ok. Tilbake til detox opplegget. Jeg vet at mange som gjør detoxer kan få redusert allergier og økt energi pga giftstoffene forsvinner fra kropen. Det håper jeg å oppnå nå. Detoxen min går både på kroppen, men også på organisering av hjemmet, og på å kvitte seg med ting man ikke trenger. Dette går jo også litt tilbake på de målene jeg har satt meg for 2013. Derfor hadde jeg lyst til å bruke disse siste dagene for å gjøre akkurat det jeg ville, det jeg ikke får lov til å gjøre på nyåret. McDonnalds, oreokake, frityrstekte kongereker. ehh.. hehe

Men, jeg er syk igjen jeg. Omgangssyken har kommet i hus, og vi har ikke fått vært på noen besøk i julen fordi vi er syk på rekke og rad her i familien. Derfor, jeg MÅ ha en detox. Og dette er det jeg har planer om å gjøre.

Tirsdag: 
Starte dagen med nypresset appelsinjuice, med amerikansk olje i (også kalt ricinusolje)
Drikke eventuelt litt vann med sitron utover dagen
Avslutte til slutt med en hjemmelaget juice av gulrot, appelsin og evt annanas/eple.

Onsdag og påfølgende dager: 
Juice til frokost
Salater til lunch, middag.
Eventuelt smoothie.
Ha fokus på grønne råvarer som brokkoli, spinat, grønnkål etc. Ikke bruke sjokolade eller lignende. Her kan jeg holde på så mange dager jeg vil. Jeg kjenner at jeg kanskje ikke klarer så mange dager, men men. Max en uke med dette. Etterpå introdusere brun ris og stekte grønnsaker.

I tillegg skal jeg ha tilskud av:
* krom (for å prøve å unngå sukkersuget)
* jern (pga lavt jernnivå) 
* c-vitamin (styrke immunforsvaret og hjelpe kroppen å ta opp jern) 
* spirulina og chlorella (utrensing) 
* Fett, kokosfett, happy deligth, udos choice, linfrøolje etc. Bruke opp det vi har først. 

Også skal jeg trene Yoga eller pilates de første dagene, for så å øke med litt styrke igjen etter den kraftigste detox effekten er over. Jeg skal ha fotbad i epsomsalt, siden jeg ikke har badekar. Og jeg skal prøve å få til 1-2 badstueopphold i uken. 

Noen andre som er med?

onsdag 26. desember 2012

Pengevett: Gjør en kredittsjekk!


Velkommen til denne bloggserien om pengevett i 2013. Det er på en måte en oppfølger fra min utfordring i 2012 om pengevett, men med utvidede oppgaver og innvolvering fra deg. Denne første posten i romjulen 2012 markerer starten, og vi skal sammen jobbe oss mot frihet fra kreditt, redusering av gjeld, mulig økning av inntekter og redusering av forbruk. Du velger selv hvor mye du ønsker å innvolvere deg, og hvor mange av oppgavene du ønsker å gjøre.

I dag skal vi sette starten. For før vi begynner må vi vite hvor vi er. Du skal derfor i dag kredittsjekke deg selv. Selv om du tror du vet at du ikke har kredittgjeld kan det være lurt å gjøre dette i tilfelle. Gjeldsoffer-Alliansen tilbyr at du kan kredittsjekke deg ved å fylle ut et skjema online på deres nettside. De sender deretter informasjonen til din folkeregistrerte adresse - for å være sikker på at det er du som mottar informasjonen. Jeg gjorde dette selv for et par dager siden og venter enda på info i posten, det tar nok litt tid siden det er høytid. Håpet mitt er at jeg har informasjonen innen nyttår, slik at jeg kan få et utgangspunkt i hvor jeg er.
Gjør en kredittsjekk på deg selv ved å trykke her.

Vi ønsker deg en riktig god jul!

Vi her fra "Leve enkelt hjemmet" ønsker deg en riktig god og fredelig jul!
Vi har hatt en rolig feiring så langt, og syns det er veldig greit med skoleferie. Julestemningen mangler totalt, og det er kjipt å se ut vinduet på regnet som har kommet de siste dagene. Men, juletreet står her og lukter godt for oss, og de gode middagene påminner oss om at det snart er på tide å prøve å gå ned i vekt igjen! hehe :)


fredag 21. desember 2012

Frivillig enkel livsstil?

I går fikk jeg en fin mail, med et spørsmål om vår familie levde en enkel livsstil av eget valg, eller om vi er påtvunget det av andre årsaker. Svaret er igrunn delt.
Vi lever enkelt i hovedsak fordi vi har levd stort og brukt mer enn inntekten vår tidligere og dermed har pådratt oss litt gjeld. Vi har også fått en relativt lav inntekt på grunn av helse. Vi har i dag store utfordringer med eldste sønn, og vi har på grunn av det søkt hjelpestønad hos nav, og skal forhåpentligvis søke videre omsorgslønn i kommunen (avhengig av svaret fra nav.) Desverre tar søknadsprossesen litt tid.

På grunn av at inntekten vår ikke er for god, har vi sammen bestemt oss for at det beste for oss er å redusere utgifter og leve enkelt for å prøve å grave oss ut av frustrasjonen. Jeg har også alltid blitt inspirert av andre som lever enkelt, reduserer utgifter og sparer penger og miljøet. Aller helst ønsker jeg å leve som de gjorde for 50-70 år siden, med vedkomfyr på kjøkkenet og en flokk barn på stuegulvet. Jeg velger også å tro selv at vi kommer til å leve enkelt når vi etterhvert har betalt ned gjelden, og fått bedre inntekt. Dette er jo tross alt en livsstil.

Håper det var svar godt nok. :)

Nissens julejuicer!

I går fant jeg fram juicemaskinen min igjen. Den har lenge stått på boden i håp om å bli brukt igjen, og jeg har lenge hatt et ønske om det, men har ikke helt orket å sette igang igjen. Hva som faktisk fikk meg til å finne den fram igjen vet jeg ikke, kanskje det var inspirasjonen til å lage julejuice, eller kanskje det var det faktum at jeg ønsker å bli sunnere igjen. Uansett, juicemaskinen gjør seg godt på kjøkkenbenken min.

I går prøvde jeg ut to forskjellige oppskrifter jeg syns virket spennende. Og i dagene som kommer regner jeg med at det blir mer julejuice, siden dette var veldig godt.

Nordpolens grønne juice

Se ingredienser og gjøremåte her.

Nissens granateplejuice
2 appelsiner
2 grapefrukter
2 granatepler

Juice først appelsiner og grapefrukter. Hell i et glass. Juice frøene inni granateplene og hell forsiktig i en tynn stråle i sitrusjuicen. Pynt gjerne med kanelstang.Og dere, sjekk ut denne!

torsdag 20. desember 2012

Redusering av kredittgjeld!

Har du brukt kredittkort i julen? Kanskje til å handle julegaver med, eller til maten du ikke hadde helt råd til siden du hadde brukt så mye på julegaver? Har du penger til å betale ned kredittkortene igjen før alle de store regningene i mars kommer?
Ikke? Hvis det er en trøst, er det mange som har det slik, og jeg gjorde også slik i fjor. I år har jeg heldigvis klart å holde meg unna, fordi vi har hatt et ekstremt fokus på å unngå kredittkjøp i løpet av året. (og fordi vi klippet kredittkortene tidlig i år)

Bli med meg i 2013 med å betale ned kredittgjeld, redusere forburket, og kanskje også øke inntekten. Jeg ønsker nemlig å hjelpe deg med å komme ut av gjelden. Det er ikke sikkert vi klarer det i løpet av 2013, men du kan begynne, og du kan også komme langt. Det hele går på flere faktorer, som hva du tjener, hvor stor gjelden din er, hvor stort forbruket ditt er, og ikke minst hvor mye lyst du har. Men, uansett hvor stor lyst du har vil jeg være her gjennom hele året og gi deg tips og råd om hvordan vi sammen skal klare det. For det er ingen hemmelighet. Selv om jeg har jobbet med økonomien min en stund, er den enda ikke "stabil". Men, i løpet av 2012 har jeg faktisk redusert inntekten min med ca 50%, samtidig som jeg har betalt ned store summer i gjeld, og redusert mitt forbruk. Du kan selvsagt også!

Allerede i romjulen kommer jeg med en liten oppgave til deg, og vil følge på med nye oppgaver hver måned i 2013. Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven for å inspirere deg til å redusere din gjeld!

7 slag med "sunnere" julegodt

Jeg har vært nettet rundt i dag og letet etter sunnere julegodt. Det er enda slik at det bare er fire dager (en helg) igjen til julaften, og her er det ikke julestemning i det hele tatt. Derfor har vi bestemt oss for at helgen skal brukes til å høre på julemusikk, lage kaker, drikke gløgg, spise julesylte og laks, lage julepynt etc. Så da måtte jeg selvsagt lete litt etter sunnere julegodt da, for jeg prøver å unngå hvetemel, sukker, kunstig smak og farge etc. Derfor har jeg laget en liten samling her med de jeg syns så best ut, og som jeg har lyst å prøve ut! Jeg kan ikke garantere for at noen av disse er god, men de ser himmelsk ut alle sammen! Trykk på lenken i overskriften, eller direkte på bildet for å komme til orginalposten på en annen blogg. Disse oppskriftene er på engelsk og bruker ofte cups. En cup er litt under 2,5 dl ;)mandag 10. desember 2012

Menyplanlegger uke 50

Da har jeg igjen raidet kjøkkenskap og skuffer for å planlegge menyen for den kommende uken. Målet mitt har vært å bruke opp ting fra skapet etc, men jeg føler jaggu ikke at det forsvinner noe som helst. Denne uken har jeg derfor satt en stopp på å handle inn ting jeg bare tenker at jeg må ha, samt hurtigmat. Det har desverre blitt litt av det nå når vi har vært syke, og det må brukes opp nå.

Frokoster: Speilegg med grønnsaksstaver evt brokkolimos, smilende egg, knekkebrød/hjemmelagde brød med pålegg. Også den fine corn flakes pakken som min sønn kjøpte med sin far...

Lunch: Brød med pålegg, pølseblekkspruter (pølse kokt i vann så de former seg som blekkspruter. Post kommer), misosuppe, soppsuppe, enkel tapas med sjømat og sopp, eventuelt aramesalat (det er en sjøgrønnsak)

Kvelds: Denne uken blir det grøt hele uken. Havregrøt og hirsegrøt. Skal teste ut litt anderledes tilsetninger, men basicly er det sukrin/stevia med kanel.

Middager:
Mandag: Lapskaus, rester fra søndag.
Tirsdag: Chiligryte, bruker opp restene av en tacosaus og en halv boks rømme, samt bønner.
Onsdag: Kikertgryte, med løk og rotgrønnsaker, en skikkelig høstmiddag.
Torsdag: Raspeballer med kålrotstappe, også må jeg se om jeg finner noe saltaknoke
Fredag: Litt usikker her, hvis det blir mye rester på uken blir det restepai/pizza, hvis ikke blir det pasta med tomatsaus og salat til.
Lørdag: Risgrøt på formiddagen, hjemmelagde vårruller på ettermiddag/kveld. Jeg har risnudler, sauser og krydderier og trenger egentlig bare grønnsaker og vårrullark.
Søndag: Kalkun med stuffing, poteter, grønnsaker, surkål og saus. Siden kalkunen koster 19kr pr kg hos rema denne uken kjøper vi en relativt stor og satser på mye rester uken etter.

søndag 9. desember 2012

Da er jeg tilbake!

Det har vært noen fine uker dere, uten internett, og med høy feber på nesten samtlige i familien.
Før helgen fikk jeg endelig nett tilbake her hjemme, og sykdommene begynner å gå bort. Jeg har derimot skjønt at jeg må gjøre noe for å styrke mitt eget immunforsvar, for jeg har ikke mer enn blitt frisk og sluttet på antibiotika før jeg har pådratt meg noe annet. Så denne uken må jeg se om jeg får gjort en detox og litt endring i kostholdet igjen. Det sklir så lett ut når man er syk. Det blir liksom så alt for lett å drikke litt Cola fordi man er kvalm, eller å spise pepperkaker og mandariner fordi det er det eneste som frister.
Men, nå i kveld har jeg funnet fram planleggingsboken min, og skal lage meg en meny, endelig :) Når jeg får planlegge menyen for uken, ja da er jeg virkelig i mitt ess!

På familiefronten har jeg blitt delvis hjemmeskole for eldste gutten min, fordi han rett og slett ikke får gjort så mye på skolen. Derfor er jeg litt opptatt av hjemmeskoling etc og googler litt rundt for å finne inspirerende arbeidsmetoder for å få han til å lære seg fagene også. Vi har store utfordringer med han, og jeg hadde håpet at det skulle hjelpe oss å utrede han, men slik det ser ut nå har vi bare større utfordringer. Men men, jeg kjenner akkurat nå at jeg tar de med strake utfordringer.

Derfor lurer jeg på i kveld om det er noen andre der ute i vårt flotte land som har erfaring med hjemmeskole, eller som generelt har erfaring med å hjelpe barn med adferdsproblemer på skolen?

lørdag 1. desember 2012

Avslutting no-spend-vember

Endelig har vi gått over til desember, og min no-spend-vember er over!
Det å ikke bruke penger på nødvendig tull er ikke enkelt for noen tror jeg, og jeg skal virkelig innrømme at vi har slitt.
Jeg har vært på handlesenteret en gang, da med min samboer som ønsket å bli ferdig med noen julegaver, vi kjøpte ingenting annet enn tre julegaver den dagen. (Selv om vi hadde veldig lyst da vi så at sportsbutikken hadde flyttesalg.)
På onsdag derimot var jeg hjemme alene med to febersyke gutter også ble strømmen tatt, det var vist planlagt og vi hadde vist fått beskjed, men det var noe dritt å vite at strømmen ikke kommer på før fem når man ikke er helt frisk. Så den dagen unnet vi oss en pizza fra peppes. Og det er faktisk det eneste vi har skeiet ut på. Deilig!
Det blir nå spennende å se hvordan det går med kjøpestopp utfordringen min i 2013:-D

Filminspirasjon 01/12/12