torsdag 29. november 2012

Julekalendermaset

Endelig kjenner jeg at desember nærmer seg! Det har vært en hektisk høst, og det ser jaggu ikke ut til å slutte enda. Jeg gleder meg derimot til å feire desember og juletid med barna mine i år, uten å måtte jobbe døgnet rundt fordi handlesenteret må ha jule-spesial-åpningstider!

Så desember er rett rundt hjørnet ja, og det bringer med seg maset om adventskalender. Over alt hvor jeg er om dagen er det spesialtilbud på små ting som passer perfekt i en liten pakke på en kalender. Og jeg grøsser i grunn litt av det. Tenk på all den plastic-fantastic som blir produsert til det formålet. Gjerne med billige råvarer fulle av formaldehyder eller ftalater. Og kanskje også av arbeidere som ikke har verdige arbeidstider eller lønn for strevet.

Også da. Så fylles det opp på rommet til barna våre, ofte går de lett i stykker eller forsvinner i alt det andre vi har. Og på den måten bidrar det til enda mer rot og uroligheter. For ikke å snakke om at vi ikke finner dem når vi leter etter dem, fordi vi har så mye annet!

Jepp, du har nok skjønt det. Jeg er ingen fan av adventskalendre, og det har jeg aldri vært. Joda, det er helt greit med det nostalgiske av at mamma har funnet fram kalenderen i år også, og jeg kan enda huske måten vi småkneip på pakkene for å kjenne på dem, eller huske et par av de spennende tingene vi fikk, men det jeg husker best er faktisk historien om engelen gabriel som vi leste ett kapittel av hver ettermiddag.

I år har vi valgt å gjøre det enkelt, slik vi også tidligere har gjort, men med en annen vri. De første årene med eldstemann lagde jeg kalender med kombinert noe han trengte, sammen med aktiviteter. I de senere årene har vi gått over til bare aktiviteter eller singsong kalenderen. I år har min mor kjøpt adventskalender på princess. I samarbeid med panduro har nemlig redd barna laget en lage-ting-av-skrot-og-gjenbruks-kalender. Du får til og med en limpistol i den ene posen. Det tror jeg virkelig er noe for gutta mine! Begge to skal jo bli snekker, og elsker forming.


Vi to foreldre har laget en kalender sammen, som går på å ta vare på hverandre. Fotmassasje, en pause alene, lage mat sammen etc.

Også var det meg da. Jeg ryddet i boden her om dagen og fant ut at jeg hadde innmarig mye te og vareprøver. Så jeg puttet en tepose og en vareprøve oppi 24 konvolutter, og lot eldstemann skrive tall på dem. Nå blir det spennende å se hvilken te jeg får hvilken dag. Jeg hadde faktisk så mange forskjellige teposer at jeg hadde nok til 22 konvolutter, også tok jeg to av to sorter. Vareprøvene er i hovedsak på greens etc og mye er fra iherb.

Jeg håper jeg har ork til å henge dem opp i morgen, så skal dere få se bilder. Er nemlig utslått av feber om dagen.

tirsdag 27. november 2012

Barneromoppfrisking

I går frisket jeg opp barnerommet litt med nye gardiner. Eller, de var jo ikke ny, for selve gardinene fikk jeg av min far da han flyttet i 2006, og de har siden den gang vært med oss på to flyttelass og vi brukte den for noen år siden på et lekerom, men ingen av barna husket dem, så de var som nye for oss.
I tillegg etterlyste jeg på facebook om noen vi kjente hadde en gardinstang liggende som de ikke brukte, som jeg enten kunne få eller kjøpe. Jeg fikk to, og den vi har brukt kunne jeg få umiddelbart. Den andre tenker jeg å hente en annen dag, for den kan passe bedre på kjøkkenet hvor jeg har store planer. (Mer om det senere)
Så oppfrisking av barnerom, kr 0,-
Jeg legger ved to bilder, men aner ikke i hvilken rekkefølge de kommer siden jeg prøver å blogge fra telefon pga manglende nett. De har lovet å sende en teknikker snart, så jeg håper de kommer SNART også!


mandag 26. november 2012

Menyplanlegger mandag uke 48

Ny uke, nye muligheter. Denne uken er forventet å være hektisk, så vi har en del hurtige middager. Vi fortsetter også å spise av det vi har i skap og skuffer. Det blir mindre og mindre, selv om jeg ikke ser det selv til daglig - men da jeg ryddet boden i helgen kunne jeg redusere ekstramat kassene fra to til en litt toppet. Jeg bruker banankasser til å holde styr på tørrvarer da jeg ikke har plass til spiskammers, samtidig som jeg har et lite kjøkken. (Har bla annet ofret gryteskapet, til fordel for matbokser/termoser. Jeg ser dog en løsning! :) )
Ok. Tilbake til denne uken. Den startet så flott med høy feber hos eldstegutten så det er mulig en del møter må utgå og dermed gjøre hverdagen litt mindre hektisk.
Ukens plan er foreløpig:
Mandag: fiskesuppe med rester fra helgen. Evt pannekaker på kveld.
Tirsdag: bønnegryte med ris.
Onsdag: kylling i form med grønnsaker og ris til.
Torsdag: tomatsuppe med egg
Fredag: evt pasta med tomatsaus og salat.
Vi har bare satt evt på fredag, og ikke planlagt helgen. Grunnen er at barna skal på besøk til besteforeldre og mor og far mest sannsynlig skal på tur.
PS: det er ikke noe linky denne uken pga jeg blogger fra mobil fordi nettet er ute.

torsdag 22. november 2012

DIY: Hjemmelagde glyserinsåper

Tenkte dele litt mer med dere ang de hjemmelagde glyserinsåpene. Jeg har selv laget vanlig såpe før, med lut og olje og det er absolutt ikke noe å leke med hvis man ikke vet nøyaktig hva man gjør. Men, glyserinsåpe er perfekt å lage som julegaver etc, og også en fin aktivitet å gjøre med barna.

Du får glyserin i form an en stor kube, deler den opp og smelter den, tilsetter farge og duft etter hva du vil ha, og putter de i former. Har du muffinsformer eller sjokoladeformer kan du bruke det, men pass da på å vaske dem godt! Du vil ikke ha sjokoladen din smakende såpe. Har du ikke former for hånden trenger du ikke kjøpe det, du kan enkelt og greit ha den smeltede massen i en vasket melkekartong, for så å dele den i skiver etterpå. For ekstra gøy kan du bruke pepperkakeformer til å kutte ut forskjellige former av såpeskivene etterpå.

Her er uansett litt såpeporn, og lenke til hvordan det gjøres. Såpemasse kan kjøpes på hobbybutikker som Panduro eller Sunvita.


http://brandyscrafts.blogspot.no/2011/12/candy-cane-soap.html


http://www.marthastewart.com/280489/tin-mold-soaps-and-soap-making-basics


http://alphamom.com/family-fun/holidays/snow-globe-soap/


http://www.marthastewart.com/266987/homemade-grass-soap


http://www.marthastewart.com/267770/striped-soapsonsdag 21. november 2012

Hvorfor jeg ikke vil ha triklosan i mine produkter

Har du hørt om triklosan? Det er et kjemisk stoff som er tilsatt i mange kosmetikkprodukter for å drepe bakterier. Triklosan er nemlig bakteriedrepende. Bruker du produkter med triklosan blir du kvitt bakteriene dine, det kan du være sikker på. Men, hvis du fulgte med i timene om hygiene og immunforsvar på skolen vet du også at det er noen bakterier på kroppen som er gode, og som fungerer som kroppens immunforsvar. Det som er skummelt med det er at triklosan ikke bare dreper de slemme bakteriene, men også de gode - og fungerer dermed som antibiotika.


Enda skumlere er det at triklosan brytes ned veldig sent, og kan dermed bidra til å drepe alle bakteriene i fisken i havet. Den fisken som du igjen spiser, eller som naboen din spiser, og dermed er sirkelen igang igjen. For, ved bruk av triklosan kan faktisk bakterier bli resistente mot bakterier. Hva gjør vi da om 5-10 år når de onde bakteriene ikke lenger blir tatt av antibiotikaen vi får hos legen og kroppen må kvitte seg med sykdommen alene? For mennesker med et godt immunforsvar klarer kroppen vanligvis å kvitte seg med sykdom og bakterier på egenhånd. Men, for personer med svekket immunforsvar, som for eksempel eldre, spedbarn eller personer som har brukt for mye antibiotika slik at de gode bakteriene er borte er ikke kroppen i alle tilfeller rustet for å stå imot bakterier som er resistente mot antibiotika.

Og DET er grunnen til at jeg ikke vil ha triklosan i produktene mine i det hele tatt.
Derfor boikotter jeg av prinsipp produkter og merker som bruker triklosan så langt det lar seg gjøre, og så langt jeg er obs på bruken selv. Les mer om triklosan på Wikipedia, Eller se hva nrk har skrevet.

Du finner triklosan i produkter som: Tannkrem, håndsåpe, oppvasksåpe, deodoranter, munnvann, leketøy, sokker og sminke.

Det er en oversikt over produkter som inneholder triklosan på Skin Deep. Denne er imidlertid laget for det amerikanske markedet, men jeg kjenner igjen flere produkter der som også er på det norske markedet, så det er verdt å ta en titt. 

tirsdag 20. november 2012

Hemmelige tavler på Pinterest

Er du på Pinterest? I så fall har du kanskje fått med deg at de har åpnet muligheten til å lage hemmelige tavler eller pinboards? Hva skal man med det, tenker du kanskje?


Jo, det åpner jo for en helt ny verden!
MEN, det er en negativ ting. Hemmelige tavler er her egentlig bare for julen og høytiden rundt det. Men, det har også kommet mange kommentarer på Pinterests egen bloggpost om dette, at de kanskje vurderer å beholde det? Det er lov å håpe. Uansett forsvinner ikke de hemmelige tavlene om de stenger denne muligheten, du får bare ikke lov til å lage flere.

Hemmelige tavler er bra for:
  • Planlegge julegaver. Pin ideene dine der, slik at du har alt på et sted.
  • Hvis du skal starte en ny blogg, eller jobber som designer kan du finne inspirasjon og pinne dem der for å ha alt på et sted. 
  • Planlegge blogpost ideer.
  • Samarbeide med andre om et prosjekt. 
  • Lansere en helt ny tavle med mange pins i samtidig. Eksempelvis hvis du jobber med et spennende prosjekt og ønsker å lansere tavlen samtidig som du lanserer en nyhet på bloggen eller lignende. 
Ga det deg noen ideer til å bruke de nye hemmelige tavlene? Er du på pinterest så kom å følg meg! 

mandag 19. november 2012

Menyplanlegger mandag uke #47

Jeg er opptatt av å planlegge ukesmeny, fordi det hjelper oss å vite hva vi skal ha til middag til en hver uke, det hjelper oss med at vi har tingene tilgjengelig når vi skal lage middagen, og vi sparer penger på det. Denne uken planlegger jeg også ut i fra hva vi har i skapet etc, da vi har kjøpestopp og i tillegg trenger å få renset bort en del før det nye året. Sist uke ble ikke helt som planlagt da vi ble syk på slutten av uken, samt at vi fikk middag hos svigermor. Derfor har vi noe av det igjen denne uken.

Hvordan delta?
Jeg fikk litt tilbakemeldinger sist uke om at man ikke skjønte hvordan man skulle legge inn sine egne menyer her hos meg, og jeg tenkte da å vise det før jeg legger ut min egen meny under her. Helt nederst i denne bloggposten er det en knapp du kan trykke på for å legge inn lenken din. Du får valg om å legge til et bilde og navn. Navnet kan være navnet på bloggen din, eller eventuelt hovedingrediensen din-
Eks: "Gresskaruke hos Leve Enkelt" eller "Steinalderkost - Leve Enkelt".

Vår meny for uke 47
Frokost: Speilegg med smilende plomme, grovbrød, gulrot/agurkstaver, tomat.
Lunsj: Barna har smørrelunsj i barnehage og skole. Voksne har kyllingfileet med brokkoli og couscous/quinoa/cashewnøtter, eller den nye favoritten som du kan se på pinterest her.
Kvelds: Havregrøt med kanel/sukrin/syltetøy/goji/eple/mandler, alt ettersom form og lyst.
Mellom: Frukt og grønnsaker, nøtter. De dagene vi trener skal vi ha proteinshake. Jeg bruker en med hempprotein.

Middager: 
Mandag: Ost og skinkepai med sopp (restepai) og salat
Tirsdag: Laks, med sennepssaus og agurksalat
Onsdag: Kikertgryte med hjemmelaet havrerundstykker til
Torsdag: Lettsaltet torsk m potet, gulrot, eggesmør
Fredag: Blomkålsuppe m havrerundstykker
Lørdag: Kyllingfileet med fløtesaus, brokkoli, potetbåter, salat
Søndag: Raspeballer med kålrotstappe

søndag 18. november 2012

Filminspo, extreme couponing episode 2

Steg 6 - Utgifter må også summeres

Jeg tar enkle og små steg for å få kontroll over regninger, inntekter og utgifter, og er nå kommet til steg 6. Du kan se de tidligere innleggene her.I steg 6 skal vi summere sammen alle utgiftene på samme måte som vi summerte inntektene i steg 5.
Det gjør du på den andre halvsiden av a4 arket du brukte til å skrive opp inntekter. Jeg har dette arket i permen min, som også innehar regninger, lønnslipper og alt som innehar økonomi. Pengepermen som det så fint heter hos oss.

Utgifter kan være; husleie, strøm, kommunale avgifter, forsikringer, bensin, barnehage, sfo, matvarer, kosmetikk og hygiene, klær, møbler, etc. Du vet nok også om flere av deres utgifter. Det som er, er at hvis du ikke allerede har satt opp et budsjett kan det være vanskelig å vite hvor mye man bruker på de postene her som er variable - eks matvarer eller klær. Det er det vi skal gjøre i punkt 7. Hvis du derfor ikke har tall der, så ikke frykt, det skal vi finne ut av.
Eventuelt kan du bruke beregningene fra SIFO`s standardbudsjett. Det skal egentlig være et nøkternt budsjett, men jeg har erfaring med at det er rimelig høyt på en del poster.

Så summerer du sammen alle utgiftene dine. Eksempel:
Huslån: 7500
Strøm: 1000
Mat: 5000
Barnehage: 2300
Totalt: 15800

Nå kommer det viktigste. Ikke fortvil hvis utgiftene er høyere enn inntektene. Det er nettopp dette vi skal ordne på :)

lørdag 17. november 2012

Fiskeleveroljesangen

Ah dere! Jeg kom over denne gøye sangen i dag og bare måtte dele den med dere.
Fiskeleveroljesang faktisk :)

Lurer på om jeg må synge denne sangen om morgenen når vi skal ta fiskeleveroljen vår, for da kan det hende at det blir litt hyggeligere stunder med dette, for fiskeleverolje smaker jo ikke godt!

Gjenbruk av paller

Jeg kom over et bilde fra en av facebooksidene jeg følger i dag som inspirerte meg litt. Vi har en del paller liggende her på gården, og jeg har blant annet brukt to av dem til å lage blomsterkasse/bed. Og jeg elsker også de bloggerne som har laget utemøbler av paller og puter!

Her er det mange flere muligheter ser jeg!
Bildet kommer fra siden til The Body Mind Institute på facebook.

Har du brukt pallekarmer til gjenbruk før? Hva laget du?

fredag 16. november 2012

En stor utfordring til 2013

I det siste har jeg lest litt rundt på andre blogger etc og kommet over noen som skal ha kjøpefritt år i 2013. Bla annet jentene bak StopShop som jeg fant i nettavisen. Jeg har også selv tenkt på det flere ganger, og hadde kjøpestopp i 2008 også. (da var jeg gravid!) I tillegg har jeg også november som kjøpestopp måned i år. Du kan se hvordan det går her.
Etterhvert som jeg tenkte på det kom jeg fram til at jeg ville gjøre litt mer utav det - jeg ville gi meg selv en real utfordring. Denne utfordringen er nok veldig overveldende for mange, men kan også være inspirerende for en del.

Jeg har utfordret meg selv og familien på flere parametre enn bare kjøpingen, så vi får se om vi klarer det, selv om jeg tror det blir en veldig stor utfordring å bite over. Bare det å ha fokus på dette tror jeg blir veldig bra for oss, og jeg er derfor ikke så veldig redd om vi ikke klarer det helt og holdent.

Områdene vi skal fokusere på i 2013 er:

Forbruk
* Ikke kjøpe noen nye klær (eller tilbehør) i løpet av hele året. Vi har som det holder i skapene våre, samt at jeg vet at vi kan arve ved behov. Er det ytterligere behov finnes Fretex i byen, men dette er kun til nød, og da spesielt med mine voksende barn i hodet.
* Ikke kjøpe noen nye leker. Dette var en hard nøtt for barna å tygge over, men vi ble enig om at vi kunne lage leker sammen (familiegøy samtidig!) og at de jo mest sannsynlig fikk ting av besteforeldre innimellom, samt til jul og bursdager.
* Ikke kjøpe nye møbler. Dette blir ikke stor utfordring, men hvis vi finner drømmehuset i løpet av året flytter vi, og da må vi passe på å ikke kjøpe noe nytt. Vi har så og si alt vi trenger. Eventuelt finnes finn.no
* Hvis noe blir ødelagt - sy!

Kosthold
* Planlegge ukesmeny hver uke. I hovedsak av det vi har hjemme, i skap/skuffer, hagen etc. 
* Ikke spise ute på fastfood/resturanger.
* Ikke kjøpe kaffe ute! Max to kopper hjemme pr dag, prøve å kutte ned.
* Ikke kjøpe mat på butikken bare fordi vi er litt sulten. Gå heller hjem, eller ta med oss mat når vi går ut.
* Unngå brus
* Unngå snop
* Unngå sukker i helhet! (shiiit! Men, vi er alle enige)
* Ikke drikke alkohol. Dette hadde vi i 2012 også, og vi klarte oss til oktober.
* Ikke kjøpe te før det er tomt!

Familie
* Kjærestekveld innebærer en film på webtv eller lignende, samt grønnsaker og dip eller fruktsalat.
* Lage gaver og kort til bursdager etc. Barna kan kjøpe gave til barnebursdag.
* Gjør flere aktiviteter ute med barna. Fiske, gå turer, brenn bål.Gjøre i stedet for å bruke.

Selvforsyning
* Skaffe oss høner til å legge egg for oss. Her er det viktig at vi først bygger hønsehus og hønsegård. På grunn av hauk og rev tør jeg ikke å ha de frittgående hele dagen. (men, de vil få det mye bedre enn i de såkalte frittgående gårdene)
* Begynne med kompostering. Her må vi også bygge kompostbinge først.
* Dyrke grønnsaker og urter i hagen. Jeg har mye frø igjen fra i fjor, men noe må nok suppleres med. Bør planlegges i desember for å bestille. Uansett så er det lov med en pose frø for å dyrke. 
* Fiske og krabbe. Dette skal vi bli flinkere på! Det er jo så dumt at vi har sjø to minutter unna og tilgang til båt, og likevell er vi for lite ute.
* Bruke naturen. Plukke rognebær, blåbær, tyttebær, urter, sopp og ugrass.
* Lære meg å sylte og hermetisere. Har lyst å prøve å lage syltetøy, samt hermetiserte grønnsaker.

Økonomi
* Kutt ut alle abbonementer vi ikke trenger. Foreløpig vet jeg om 1. Så ikke den store posten her altså.
* Betale ned alle utestående regningene som er igjen (her er det ikke mye igjen nå, og hvis vi klarer å holde den livsstilen vi har hatt i det siste skjer dette før sommeren.
* Begynne å spare til å drømmehuset. 

Strøm/miljø
* Redusere strømforbruket. Bli flinkere til å slå av ting.
* ikke bruke tørketrommelen. Må se om jeg kan henge opp en tørkesnor noen steder, ellers kan jeg bruke naboen sin i nød, samt at jeg har tørkestativ inne som jeg kan sette ut i solen om våren/sommeren. 
* Ikke bruke bilen så ofte. Pusse opp syklene, så kan vi bruke de til butikken.

Så, en real utfordring, der også mange punkter er våre økonomiske og miljøvennlige mål for 2013.
Jeg kommer til å oppdatere her hvis jeg kommer på flere punkter.

Noen andre som skal gjøre en kjøpestopp, enten en mild variant, eller en litt utfordrende?

torsdag 15. november 2012

Sunnere risgrøt

Jeg er kjapt innom for å oppdatere litt, og så at et av søkene som var gjort på google for å treffe bloggen min var sunne risgryn. Jeg regner med det er gryn til risgrøt, og kommer med et lite tips.

Urtekram sin fullkorngrøtris er supergod! 

Du koker grøten som vanlig. Tåler du kumelk velger du det, hvis ikke kan du lage den med plantemelk. Jeg pleier å bruke en liter soyamelk og en liter rismelk med vanilje for å lage risgrøten, men det velger du helt selv hva du ønsker å bruke. Tilsett vaniljepulver og salt etter eget ønske når grøten er ferdig. Server som vanlig med kanel, sukrin/agave/sukker, smør (bruk ekte) og rosiner på. Du kan også blande i syltetøy eller tørket frukt om du ønsker det, men jeg er ikke så glad i risgrøt på den måten, da jeg er oppvokst med risgrøt med kanel og sukker på lørdager.

Disse risene er fullkorn, og påvirker derfor ikke blodsukkeret så lett som annen grøtris gjør.
Du får den på store helsekoster og eventuelt dagligvarer. Hvis ikke har Kinsarvik naturkost en type fra suma som er lik.

tirsdag 13. november 2012

20 tips til hjemmelagde julegaver

Hvis du har planer om å lage hjemmelagde julegaver i år er det på tide å begynne nå! Derfor bringer jeg deg nå 20 tips til hjemmelagde julegaver. Kanskje du finner noe inspirasjon?1. Lag personlige kopper med monogram på. Bruk bare forbokstaven, eller skriv hele navnet. Du kan også lage vinglass, eller lignende.


2. Strikk en vaskeklut! Velg en farge som passer til kjøkkenet til mottaker, eller rett og slett bare personligheten. Kult er det uansett. Og enkelt.


3. Hjemmelagde stearinlys. Dyppe dyppe. Eller smelte soyavoks og helle i glass.


4. Tacokrydder. Noen du kjenner som er taco-fans? Lag hjemmelaget tacokrydder som ikke inneholder skumle e-stoffer.

5. Lag egne armbånd, smykker, ringer eller lignende. For alt du vet kan du være så god at noen betaler masse penger for det!6. Når vi er inne på det, hva med hjemmelagde hårspenner til småjenter? Eller kanskje du kan finne et design som også passer seg til eldre jenter/voksne damer?

7. Hjemmelaget modelerkit.. Dette er min favoritt til alle barna der ute. Play dough som man får kjøpt i lekebutikken inneholder masse kjemikalier. Lag en trygg og god leke.


8. Hjemmelaget kroppskrubb av havsalt/sukker og olje. Jeg har en oppskrift på bloggen her.9. Hjemmelaget rå sjokolade.  Eller smeltet kjøpesjokolade uten sukker/gluten/melk (det den du skal gi det til ikke tåler) Tilsett smak eller fyll etter eget ønske.10. Personlig gavekort. Gi de nybakte foreldrene gavekort på barnevakt, eller hundeeieren gavekort på hundepass. Kanskje trenger noen en massasje, eller vasking av huset. Er du god på data kan du gi gavekort på en reperasjon, og er du god på å lage mat kan du gi bort et gavekort på en treretters middag. Bare fantasien setter grenser her.

11. Kjenner du noen unge (kanskje studenter) som har flyttet i ny leilighet eller hybel? Lag en personlig kokebok til dem, med billige og sunne måltider.12. Minneglass. Få med deg noen flere fra familien og skriv ned noen minner du har til en spesiell person. Jeg tenker at dette er en flott gave til litt eldre personer. Skriv ned hvert minne på et ark, klipp ut og brett. Putt alle minnene i et glass, dekorer, og vips har du et minneglass.13. cake-in-a-jar. Dette må være en av mine favoritter. Fyll på, lag med lag med det som trengs for å lage en kake eller kjeks. Bind gjerne til en sleiv, eller visp også.

14. Hjemmelaget sjokoladepålegg. Gå for den sunnere versjonen, gjerne uten sukker men med stevia i. Eller en type som er søtet med tørket frukt i stedet.


15. Lag et hjemmelaget bilde, som passer til mottaker. Her setter bare fantasien grenser for hva du kan gjøre. Lag et flatt bilde, eller et i 3d (husk da å ha en tykk ramme slik at du kan ha bildet i 3d. Rammer fåes billig på ikea.


16. Angrybirds ballkastespill. Dette tenker jeg at mine barn ville elsket. Aktivitet, gjenbruk og angry birds på en gang! Jeg digger det i hvertfall!


17. Strikkede hansker. Kan du strikke kan du kanskje prøve deg på å lage hjemmelagde hansker. Alle trenger hansker når det blir kaldt. Kan du ikke strikke kan du kanskje lære deg det? Jeg er blant de som lærer meg å strikke i disse dager, men jeg har innsett at jeg ikke skal regne med å klare å strikke noe til i år, kanskje til neste år.

18. Kakao i et glass. På lik linje med kake/kjeks i glass kan du også lage kakao i et glass. Ha i det du pleier å bruke i kakao, eller det du vet mottakeren pleier å like. Legg det lagvis, og lag en liten oppskrift på labelen/merkelappen.

19. Møt mr gresshode. Bruk en gammel nylonsokk, gjerne en av de mange som ligger i skuffen med hull i, som ikke blir brukt. Putt den over en stor kopp, og hell i ca 2 ss med gressfrø. Fyll over med sagmugg, jord eller lignende og knyt igjen. Hodet skal være ca like stort som en tennisball. Lag kropp av en tom yogurtboks. Når den skal brukes settes den på hodet i vann i noen timer, også vannes den jevnlig, eventuelt fylles kroppen halvveis med vann også har man en bit fra strømpebuksen ned i vannet. Denne kan fylles med andre ting enn gress. Tenk urter! Mr gressløkhode :)


20. Hjemmelaget badefitz.. Deilig for noen som har badekar. Kan også puttes i silikonformer formet som dinosaurer eller lignende og du har en gave til barna i familien. Oppskriften finner du her.


21. Oppdatert - jeg har i år også laget glyserinsåper!


Ps. Hvis du følger noen av disse tipsene, eller lager andre typer hjemmelagde gaver vil jeg gjerne høre fra deg. Legg igjen en liten kommentar her.

mandag 12. november 2012

Menyplanlegger uke 46Menyplanlegging kan hjelpe deg å bruke mindre penger på dagligvarer, samtidig som det gjør det enklere for deg (og eventuelt resten av familien din) å vite hva det er til middag/måltider hver dag. Jeg er selv en stor fan av menyplanlegging for en hel uke og har gjort dette i flere år selv. Jeg planlegger da ut i fra hva vi har i skapene først. Denne uken har vi også kjøpestopp, og det innebærer at jeg skal prøve i det lengste å bruke det vi har tilgjengelig, og ikke bruke penger på unødvendig dill.

Jeg pleier å planlegge meny fra mandag til søndag, og i hovedsak middager. Hvis du ønsker å delta velger du selv akkurat hvordan du vil planlegge det, og hvor mange måltider du ønsker å planlegge.

Min meny for uke 46: 

Mandag: Gryterett med ris og kjøttdeig, salat
Tirsdag: Fiskeboller i hvit saus med gulrøtter (hjemmelaget smaker så godt!)
Onsdag: Kyllinggryte med nudler og grønnsaker (rester som er i kjøleskapet)
Torsdag: Fiskesuppe
Fredag: Blomkålssuppe og havrevafler etterpå.
Lørdag: Risgrøt laget på alle risgrynrestene, hjemmelaget lasagne med salat
Søndag: Raspeballer med kålrotstappe.

Frokoster: I hovedsak spiser vi havregrøt til frokost, men vi har også smilende egg og grønnsaksstaver innimellom. I kveld har jeg bakt havre og frø rundstykker, så det blir frokosten i morgen.

Lunsj: Dette varierer, minstemann får lunsj i barnehagen, eldstemann har smørrelunsj eller rester fra middagen. Vi voksne har ofte proteinshake (hvis vi trener) og salat med masse spirer, rester, smoothie etc.

Kvelds: Her også varierer det veldig. Brød med pålegg, speilegg med ost, rester fra middagen, vafler (uten sukker og med grove meltyper) og supper er vel det det har gått i det siste. Vi har også to poser med rømmegrøt jeg ønsker å bruke opp (alt det mannen kjøper når jeg ikke er hjemme, som jeg må bruke opp fordi jeg ikke har hjerte til å kaste mat!)

Mellom: Frukt eller grønnsaker, nøtter og superbær.
Hvis du blogger om din ukesmeny håper jeg du vil legge inn lenken her i denne samlingen, slik at vi sammen kan inspirere andre i å lage ukesmeny. Legg gjerne igjen en lenke til dette innlegget i lenken din også.

Spare penger på et sunn kosthold

Jeg har, så lenge jeg kan huske, vært opptatt av sunn og god mat, naturlig kosthold og helse. Jeg har jobbet i flere år med dette, og store deler av lønningene mine har gått på jobben. Hoveddrivkraften min for å velge et sunnere kosthold har vært barna mine, da spesielt eldstemann har hatt store utfordringer med tanke på adferd. Det er i flere undersøkelser gjort gode resultater med endring av kostholdet for barn med lignende problemer, så vi har prøvd oss fram.
Jeg har ikke klart å endre kostholdet 100%. Dels på grunn av at jeg bare må ha noe godt (mest sannsynlig på grunn av mitt svingende blodsukker) og dels på grunn av at det koster oss for mye. Men, grunnen til at jeg har brukt en del penger på det er at jeg har fått rabatter gjennom jobben. Gode rabatter som gjorde kjøpene fornuftig.

Det var helt til jeg en dag leste på en blogg om en amerikansk nettbutikk. Hvis du leser helse/kostholds/treningsblogger ofte vet du nok hvilken jeg mener. Nemlig iherb.com. Der kunne jeg nemlig få alt hva jeg kunne ønske meg av kosttilskudd, supermat, glutenfri-, sukkerfri-, og melkefrie varer. En himmel av en butikk, i tillegg til at prisene faktisk var billigere enn innkjøpsprisene til butikker her i Norge. Jeg var solgt. Og jeg har siden den gang bestilt jevnlig derfra, og dermed spart en del tusen kroner på å kjøpe det herfra.

Jeg passer på å bestille for under 200kr, og følger med på valuttaendringene. Bestiller jeg for over 200kr må jeg betale toll på både varer og frakt, og tollavgiften er på 25%, så det er ikke en hyggelig ting. Jeg passer også på å ikke bestille for mer enn ca 1,8kg av gangen fordi jeg da kan få det på billigste fraktmåte, som er 6 dollar, røft regnet 30kr. Da har jeg pakken på ca 10 dager.

Jeg tenker å skrive jevnlig om ting jeg har prøvd fra iherb. Både de jeg liker og de jeg ikke liker. På den måten kan også andre som sparer penger og prøver å leve et enklere liv finne inspirasjon i mengden varer på iherb.com.

søndag 11. november 2012

5. steg - få en oversikt over inntektene

Jeg tar enkle og små steg for å få kontroll over regninger, inntekter og utgifter, og er nå kommet til steg 5. Du kan se de tidligere innleggene her.


Nå har du regnet ut ca hvor mye du skylder, og det er på tide å se på inntektene dine.
Bruk et a4 ark, som du deler i to, med inntekter på den ene siden og utgifter på den andre siden. Vi skal ta for oss utgifter i punkt 6. Noter ned ting som gjennomsnittlig lønn, barnetrygd, barnebidrag, bostøtte, utleie og andre inntekter du har. Pass på å få med deg alt. Er dere to personer med delt økonomi er det lurt å føre opp alt for begge.

Det kan se slik ut: 
Lønn 1: 25000
Barnetrygd: 1900
Utleie: 500

Totalt: 27400,- 

Dette gjør vi enkelt og greit for at du skal ha en oversikt over hvor mye inntekt du har pr mnd, slik at du letter skal få oversikt over hvor mye penger du faktisk kan bruke.

lørdag 10. november 2012

Filminspirasjon: extreme couponing

En av de tingene jeg ønsker å adoptere litt mer fra amerika er kuponger. Jeg er og blir en hamstrer, og elsker gode salg. Når det er ti kroners marked på lokalbutikken er jeg ute for å kjøpe det jeg trenger. Det jeg har lært meg er at det som regel er de dyre butikkene som har ti kroners marked, og de billige har i noen tilfeller varene til lavere pris til vanlig. Et eksempel på det er havregryn, som på spar koster ti kroner på salg, men 8,70 kr hos rema til vanlig.

Men kuponger altså. Det skulle jeg sett mer av. Av den enkle grunn at jeg vil ha større kupp på varer jeg bruker oftere. Siden jeg også er opptatt av miljøet etc ville jeg aldri hamstret inn masse varer for å la de stå på hyllen til de gikk ut på dato bare fordi det var gratis. Jeg ville kjøpt det jeg brukte.

Men, til inspirasjon. Noen har nok sett disse før da de sendes på TLC. Jeg har ikke tv og var sjeleglad da jeg så dem på youtube.
Extreme Couponing!

fredag 9. november 2012

Tips til den leseglade!

Jeg bruker ofte Amazon som bokhandler når jeg skal ha en ny bok. Grunnen er i hovedsak at de har et stort utvalg av bøker som jeg ikke får tak i andre steder. Jeg har også lenge lurt på om jeg skal skaffe meg en kindle, men har slått det fra meg med at det bare kom til å bli et utlegg i økonomien og en ny elektronisk dupedings som blir liggende, litt som mp3 spilleren min. (den er erstattet med smart telefonen)

Da jeg kom over gratis kindlebøker på amazon før sommeren ble jeg nesten desperat etter en kindle. Det var nemlig mange bøker der, som også var midt i mine favorittsjangre. Men etter bare en liten stund kom jeg over et flott tips fra en blogg jeg ikke husker hva heter nå. Tipset var nemlig at det finnes Kindle for PC! Bare til å laste ned en liten fil fra amazon, installere, og bruke! Det som er det enda mer geniale er at hvis du da kommer over en gratisbok på amazon kan du enkelt trykke på buy to kindle, også lastes den automatisk inn på kindleprogrammet på pcen neste gang du åpner det.

Du kan laste ned kindle for pc her. 

I den forbindelse tenkte jeg å tipse om et par lure bøker som dere også kan laste ned gratis på kindle, eller kindle for pc.


Hjemmelaget kroppsskrubb

Det finnes så mange gode produkter der ute i verden, men jeg elsker å lage noe selv, og hjemmelaget hudpleie er min store lidenskap. Det føles så deilig å bruke produkter man har laget selv! De er rene, naturlige og koster veldig lite å lage. I tillegg får man utfoldet seg kreativt, noe som alltid hører godt med her hjemme hos meg.

Her om dagen lagde jeg en krukke med kroppsskrubb, og du skal få oppskriften her nå! Kroppsskrubb er fint å bruke en til to ganger i uken for å fjerne døde hudceller og hjelpe kroppen å regenerere seg selv. Du bør ikke skrubbe hardt, men ta lette tak. Du bør også være obs på å være forsiktig i områder med tynn hud. Jeg bruker aldri kroppskrubber i ansiktet, men lager egne skrubber til det.

Og tenk da, for en genial og rask gave å lage. Perfekt til en hjemmelaget julegave.Du trenger: 

* Salt eller sukker. Her velger du selv hva du vil bruke. Pass på at saltet er malt opp hvis du velger det.
* Olje. Igjen velger du hvilken. Jeg liker godt mandelolje blandet med litt jojobaolje til hud. Men all type olje går fint ann. Husk at hvis du velger kokosolje blir produktet hardere enn med flytende olje.
* Eteriske oljer. Dette kan du velge om du vil bruke eller ikke. Det er de som gir duft til skrubben. Eteriske oljer har også en effekt på kropp og sinn, derav bla annet lavendel er beroligende og sitrus oppfriskende.
* Farge, hvis du ønsker det. Jeg har brukt konditorfarge med god hell, men også matvarer rik på farge virker, som f.eks rødbetsaft eller spirulina.
* glass å ha skrubben i når den er ferdig.
* Pynt, bånd på glasset, merkelapp etc.

Du gjør: 
Bland alle ingrediensene. Ferdig.
Den lange versjonen er at jeg syns det blir best hvis du blander først saltet/sukkeret med oljen. Begynn med litt olje, og fyll på til du føler det er nok. Bland i eteriske oljer, og eventuelt farge. Spa det over i glasset - jeg har funnet ut at det griser minst hvis jeg bruker en skje til å spa det over med i forhold til å helle det nedi glasset. Lukk igjen lokket og pynt på glasset hvis du vil ha det. Hvis skrubben skal være en gave er det lurt å skrive på ingredienseliste slik at den som får gaven kan passe på at det ikke er noe den personen er alergisk mot i skrubben.

torsdag 8. november 2012

Oppdatering no-spend-vember

Vi har allerede kommet til 8.november, og jeg er godt innarbeidet i å ikke bruke penger.
Alle måltidene vi har spist denne uken har kommet fra matskapene våre, og jeg har ikke gjort annet enn å bruke opp ting som holder på å gå ut, eller de posene vi har gjemt bort.
En halv kyllingkjøttdeig og løk ble sammen med restene fra tomatpureen fra den hjemmelagde pizzaen og den lille skvetten med ketchup til god tomat/kjøttdeigsaus, blandet i noen grønnsaker og en desj spaghetti fra dagen før, samt at jeg kokte ris til, voila. Enkel og god middag, som også lot meg bruke opp det jeg hadde. Egentlig var planen å bruke kjøttdeigen i en lasagne, men jeg hadde ikke ost, så da fant jeg ut at det var lurere å gjøre det slik.

I går derimot, hadde jeg og yngstesønnen min en utskjeielse. Min samboer hadde jobbet natt og jeg måtte levere han i barnehagen selv. Det innebærer en fem minutters busstur og en gåtur forbi kiwi. Vi stoppet på kiwi vi, og kjøpte oss en yogurt som vi spiste på en benk utenfor. Herlig befriende faktisk. Det var jo ikke egentlig en utskeielse, siden det var mat, men jeg ville egentlig ikke bruke mer enn planen. Dog, det var kos og ok. Så jeg gjør det gjerne igjen.  De 20kr var de eneste vi har brukt til nå denne uken, og jeg regner ikke med at det blir så mye mer.


søndag 4. november 2012

4. steg - summer alt!

Jeg tar enkle og små steg for å få kontroll over regninger, inntekter og utgifter, og er nå kommet til steg 4. Du kan se de tidligere innleggene her.

Steg 4 er der du innser ca hvor mye du faktisk skylder, og denne kan være vanskelig for mange. Det som er så fint er at når du har gjennomført dette steget er du ganske sikker på hvor mye det er snakk om og kan ta enklere steg for å faktisk betale ned regningene. Det er nemlig mye enklere for deg når du har oversikt og ser at det går nedover.

Finn fram bunken, permen eller der hvor du lagrer regningene. Husk å gå gjennom de tidligere stegene før du kommer til dette. I steg 3 lagret jeg regningene i plastmapper etter hver kreditor, noe som gjør ting enklere for meg i dette steget, siden jeg nå kan holde oversikt.

Ta fram et ark og begynn med en kreditor, skriv ned hva regningen gjelder og hvor mye den er på.
Gjør dette med alle regningene. Det er desverre slik at man ikke alltid har alle regninger til stede, og noen ganger er det faktisk også slik at kreditorer tar pause med å sende ut regninger fordi de syns at de maser på deg (det svaret har jeg fått) derfor er det ikke sikkert at du har det totale akkurat nå, men du har en god oversikt i hvertfall. Vet du at du ikke har alle regninger, så gjør ikke det så mye enda, det går vi igjennom i neste steg.

Regn sammen summen. Kanskje du trenger en tur etterpå, få ut litt sinne, eller kanskje du har såpass god oversikt allerede at summen ikke kommer som et sjokk for deg. Når jeg gjorde dette passet jeg på å være alene, også tok jeg meg en tur på trening etterpå for å få ut raseriet mitt over at jeg hadde klart å la det gå så langt.

Arket ditt kan for eksempel se slik ut nå:

Kreditor1
Kredittkjøp           15000,-

Kreditor 2
Kredittkjøp            8800,-
Telefonregning      2200,-

Sum:                      26000,-

Husk å skrive opp alt ubetalt, selv om det er småbeløp.
Nå har du en fin oversikt over hva du skylder til hvem, og også hvilke regninger som er størst og minst etc. Dette trenger du til senere.

Belønn deg selv med litt frisk luft nå :)

lørdag 3. november 2012

Rimelig men sunn mat

I går startet jeg en no-spend-vember. Jeg gikk på butikken med en kort handleliste som skulle gi meg de tingene jeg trengte for å overleve helgen og også ha en del måltider i neste uke. Det endte på 202kr totalt, og da har jeg det jeg trenger til allle måltider en stund inn i neste uke. På mandag kommer jeg til å skrive ny meny for neste uke, og håper på å få bort en del av det som da er i skapene igjen. Jeg har gjort det samme denne helgen, og får bort bla annet et par rester fra lasagnelaging som lasagnesaus og lasagneplater, en pose potetmos, gjær og spelt+rug mel. Målet mitt er å få bort alt fra skapene fordi jeg trenger å bytte det ut med alternivene vi bruker oftere.

Det som er, er at selv om jeg ønsker å bruke minst mulig penger på vårt matbudsjett, så ønsker jeg også å bruke så rene råvarer som mulig. Vi er opptatt av å leve sunt, i den grad vi mener sunnhet er. For oss betyr det helst økologisk mat, masse ferske råvarer - gjerne rett i fra naturen, aller helst viltkjøtt og fersk fisk, gode fettkilder som kokosolje, olivenolje, avokado og nøtter. Jeg er ikke så glad i halvfabrikata og poser, men ser at det kan være greit i en hektisk hverdag, og leter derfor etter de reneste typene. Jeg spiser en del rått og supermat også. Jeg har full tro på at vi kan klare å ha rimelige utgifter på matvarer, og samtidig spise sunt.

Menyen denne helgen ser slik ut:

Fredag: Pølse og potetmos, gulrot og agurkstaver, sprøstekt løk. 

Lørdag:
Risgrøt laget av forskjellige typer rester av risgryn, samt rismelk og soyamelk
Hjemmelaget pizza med grov bunn og rester i fyllet. salat

Søndag:
Hjemmelaget lasagne, men vi bruker en lasagnesaus pose for å få den bort. salat.

De andre måltidene består i hovedsak av grovt brød med pålegg på, speilegg eller smilende egg, salater, eller hjemmelaget yogurt med hjemmelaget crusli.

fredag 2. november 2012

No-spend-vember

Vi har allerede kommet til november måned, og jeg har endelig blitt ferdig med mitt styr for i høst. Det betyr at inspirasjonen blomstrer, og jeg ønsker å ta fatt på et nytt prosjekt. Vi har allerede brukt rimelig lite i oktober, men jeg vet også at desember kommer til å bli en heftig måned mtp utgifter. Derfor utfordrer jeg meg selv nå til en No-spend måned, og håper med det å få spare opp litt penger. Du kan selvsagt være med, om du velger å ikke bruke hele måneden, en uke eller en dag er opp til deg. For meg er det også godt nok om man bare har litt ekstra fokus på det å ikke bruke så mye penger konstant.

Våre regler:
(du kan selvsagt ha noen andre om du ønsker å være med)

* I løpet av helgen skal jeg oppdatere listene mine på hva som gjemmer seg i skap, skuffer, kjøleskap og fryser også skal vi planlegge så mange måltider som mulig ut i fra det.

* Vi skal ikke kjøpe noen nye klær, leker eller ting bare fordi vi har lyst.

* Hvis ungene mot formodning skulle trenge noe er det selvsagt lov, men jeg skal prøve mitt ytterste til å eventuelt arve eller finne brukt. (jeg tror ikke de trenger noe, men man aner jo ikke med to gutter som vokser som olja lyn og som har høy utslitningseffekt på klær)

* Hvis noe blir ødelagt, skal jeg prøve å reparere det framfor å kaste det. Nål og tråd har jeg klar, superlimen ligger i skuffen, og jeg har verktøy i boden.

* Gaver? Farsdag kommer, og jeg vet om to bursdager i november. Hvis barna skal i barnebursdag kjøper vi gave til de, ellers kan vi bli kreativ.

Dette blir spennende! Er du med?

Ekstrem ReDesign konkurranse!

Denne posten er til mine kreative lesere!
Dere som ser nytten av gjenbruk og som ser en ny ting i det meste av søppel.

Det er nemlig et fantastisk firma der ute som heter TerraCycle som jobber med å eliminere ideen om søppel. Og det er bare så genialt fordi det er akkurat der jeg også er! Hvorfor skal vi kaste så uendelig mye, bare fordi det kom som en ekstradel til for eksempel maten vår, eller dopapiret vårt? Vi har tidligere brukt bla annet dopapirrullene til å lage nisser til jul, eller bruke de som bowlingkjegler. Hermetikkboksen fra de hakkede tomatene har blitt blyantholder til barna, selvsagt med litt gjenbrukspapp på, og enkelt design fra mine favorittkunstnere. TerraCycle bruker faktisk brukte kaffekapsler til å lage nye produkter som blomsterpotter eller benker.

Det er akkurat det TerraCycle også gjør, og ønsker å få oss til å gjøre. Gjenbruke søppelet. De har selv et kontor som er tatt ut av drømmeland til den redesigner/gjenbruker! Det er nemlig laget av 90% søppel, og bordene er laget av dører, og vegger av flasker. Du kan selv ta en titt her.


Men overskriften sier også konkurranse, og her kommer den.


Lag et kaffebord av gamle teposer eller en mosaikk av kaffekopper. Kun fantasien setter grenser. Det viktigste er at bidraget ditt har kaffe, te eller kakao som tema, og at det er laget av materialer som ellers havner i søpla. Gjerne så ekstremt og utradisjonelt som mulig—tenk på avfall som normalt sett ikke ville bli gjenbrukt. Send et bilde av bidraget ditt til konkurranser@terracycle.no, og fortell oss hvilke materialer du har brukt. Konkurransen starter 22. oktober, og fristen for å sende inn ditt bidrag går ut 21. november. Du kan lese mer her.

Bidragene vil bli publisert på TerraCycle Norge sine hjemmesider, der hvem som helst kan stemme på sine favoritter. Avstemningen vil gå over to runder der den første runden vil vare fra 21. november til 28. november, der man stemmer frem de 5 beste som går videre til neste runde. Den andre runden løper deretter fra 28. november til 6. desember. Vinnerne vil deretter bli annonsert 7. desember på TerraCycle Norges hjemmesider.

Premien? En splitter ny TASSIMO-T55-maskin, som brygger både kaffe, te og kakao! 

Det skulle virkelig gjort seg nå i høst og vintermånedene! 


Jeg legger ved litt inspirasjonsbilder :)